online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Srednjoškolskom centru iz Ilijaša skoro milion maraka za ideju koju su osmislili sa još četiri firme

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine organizovana je svečana ceremonija proglašenja konzorcija odabranih za finansiranje prve faze projekta Regionalni Challenge Fond.

Među odabrane četiri škole iz Bosne i Hercegovine je i Srednjoškolski centar Ilijaš, koji je formirao konzorcij sa tri kompanije – “AMA Adriatic”, “Lišćevica promet”, obje iz metalskog sektora i “Cloud IT” iz IT sektora. U saradnji sa posljednjom kompanijom škola je napravila revolucionarni iskorak u gimnazijskom obrazovanju iz oblasti IT tehnologija, tako što je usvojen prijedlog da škola i kompanija zajedno provode model učenja kroz rad na način da se dio predmeta iz Nastavnog plana i programa informatičke gimnazije realizuje u kompaniji.

Naknadno je konzorciju dodata još jedna članica – IT kompanija “Mikroteh” d.o.o.

Projekt finansira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) preko Njemačke razvojne banke (KfW), a glavni partner u implementaciji projekta je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6.

Projektom je predviđena skoro potpuna rekonstrukcija učeničkih radionica koja obuhvata zamjenu svih prozora, ugradnju ferobetonskih podova, uz prethodnu demontažu starih podova, ugradnju termo fasade, ugradnju garažnih rolo vrata na dvije radionice, asfaltiranje prilaza, povećanje angažovane snage el. energije sa sedam na 35 kW, ugradnja video nadzora i njegovo spajanje sa matičnom školom.

Pored rekonstrukcije planirana je i nabavka mašina kao i uređaja koje predstavljaju najnovija tehnološka rješenja koja se trenutno koriste u metalskom sektoru.

U budžetu projekta planirane su i edukacije mentora, osoblja škole, studijske posjete kompanijama u BiH koje koriste sličnu tehnologiju, te instalacija i servisiranje opreme.

Ključni razlog za poduzimanje ove aktivnosti leži u činjenici da značajan broj učenika koji završe gimnaziju ne završava fakultet, a nemaju praktična znanja srednje stručne spreme. Rad u kompaniji će im na ovaj način omogućiti da se osposobe za manje složene poslove u IT sektoru, a ukoliko žele nastaviti svoje daljnje obrazovanje i za više i složenije programske poslove.

Ukupna vrijednost sredstava koja će biti dodijeljena Srednjoškolskom centru Ilijaš iznose 927.595 KM.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia