online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

DNEVNIK TVSA/Zbog učestalih slučajeva femicida, uvijek isto pitanje – zašto i ko je zakazao?!

Brutalno ubistvo koje je počinio Mujaga Čičkušić, usmrtivši suprugu Almu i njihovo dvoje malodobne djece sjekirom šokiralo je javnost u našoj zemlji, ali i regionu. To je je još jedno u nizu brutalnih ubistava u našoj zemlji u zadnjih nekoliko godina koje je rezultat poremećenih porodičnih odnosa. Mada su nadležni najavili reakciju još nakon svirepog ubistva Nizame Hećimović, vlast još nije preduzela ništa konkretno da bi prevenirala femicid i druge oblike porodičnog nasilja. Stručnjaci za sve krive sistem koji nije reagovao na vrijeme.  

U Bosni i Hercegovini život žena ne vrijedi isto kao i život muškaraca, kaže aktivistica i novinarka, Dženana Alađuz. U zadnjih deset godina, svaki mjesec, bude ubijena jedna žena, saopštava nam Alađuz ovaj šokantan podatak. Žene žrtve nasilja su često bespomoćne.   

Nedavno nam se javila žena sa Ilidže, ona živi u Hrasnici, ona je prijavila po ko zna koji put muža u policijsku stanicu i rekao joj je taj dežurni policajac… Ja ne znam što si ti došla meni? To je vaša privatna stvar. Znači, nakon svih ovih slučajeva femicida, on ima čistu savjest da joj kaže, privatna stvar. Kako on zaspe naveče ako ona bude sutra iduća u crnoj hronici? Pa što ne bi djeca stradala? Onaj ko je spreman da ubije djevojku ili ženu, njemu nijedan život nije svet – istakla je Dženana Alađuz, direktorica Fondacije ‘Infohouse’.

Alađuz naglašava da za svaku ubijenu ženu direktno krivi sistem. 

Postoje istraživanja koja pokazuju da posljednje žrtve su prijavljivale više od 40, a neke i 157 puta istu osobu policiji. Da neko 150 puta prijavi jednu osobu, nije u stanju da procesuira do kraja? Vidjeli ste šta se desilo poslije Gradačca, pojeo vuk magarca. Žena je mrtva, druga je nedavno ubijena u tom istom kraju. Šta se desilo? Svi su ministri koji lete helikopterima, obećali da će nam pomoći. Je li? Kako pomažu – ističe Alađuz.

Posljednji slučaj iz Tuzle gdje je Mujaga Čičkušić ubio suprugu Amelu i dvoje svoje malodobne djece sjekirom, a zatim izvršio samoubistvo, pokazuje ozbiljno poremećne porodične odnose.

Nismo svi spremni na strašne lomove koji nam se dešavaju u životu. Da mi imamo riješenu dobru socijalnu politiku, da je bolja ekonomska situacija, da su bolji servisi, da su kazne veće kakve trebaju da budu za sve oblike nasilja, ne kad već dođe do ubistva, nego govorim o prijavama nasilja, ja mislim da bi manje bilo ovakvih slučajeva – poručila je Jadranka Miličević iz Fondacije ‘Cure’.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Armin Kržalić, kaže da je zbog slučajeva nasilja u porodici povećan strah među građanima iako objektivno stopa kriminaliteta nije visoka.

Svi ti femicidi i homicidi koji se dešavaju na neki način ukazuju da nešto nije dobro u porodici. Imamo povećanje nasilja u porodici. Nešto nije dobro u jednom društvenom ambijentu u kojem živimo pa nije dobra ni kaznena politika, a s druge strane ne trebamo zaboraviti da uloga medija stvara jednu sliku koja govori o sveprisutnom takvom nasilju i zločinu kao da se nije dešavao tako u prošlosti – istakao je prof. dr. Armin Kržalić.

Ključno jeste spriječiti porast nasilja, sankcionisati nasilje jer femicid i ubistvo je samo posljedica dugotrajnog nasilja. Zašto je morala Alma Kadić 152 podneska, zar se nije moglo ranije djelovati ili vidjeti koliko je opasan čovjek? Iako više nije živjela u bračnoj zajednici, žena sve preduzela. Ne bi bio zadnji slučaj u Sarajevu kada je žena koja je u procesu bila Sigurne kuće, zaštita adrese. Ko je njemu dao adresu i došao i ubio je na vratima – pita se Jadranka Miličević iz Fondacije ‘Cure’.

Zastupnik u Federalnom parlamentu, Denis Gratz, uputio je inicijativu prema Federalnom parlamentu ali i resornom ministarstvu pravde u kojoj je zatražio uvođenje doživotnog zatvora za femicid u Krivični zakon FBiH.  

Mi imamo očito ovdje problem sa jednom epidemijom ove vrtste i ovakve okrutnosti gdje su uglavnom žrtve žene. Dakle, neophodno je da kriminaliziramo femicid i to u okviru člana 166 Krivičnog zakona, krivičnog djela ubistva. Mi to moramo preciznije definirati prosto iz razloga što sve ono što je trenutno u Zakonu, ne primjenjuje dovoljno dobro tj. sudije i tužilaštva taj prostor koji im se stavlja na raspolaganje ne primjenjuju da adekvatno zaštili građane – ističe Denis Gratz, zastupnik u ZD PFBIH.

Gratz traži i pooštravanje sigurnosnih mjera, te da se ranije puštanje na slobodu počinilaca teških krivičnih djela protiv života i tijela više ne primjenjuje. Smatra da su svi zakasnili sa reakcijom i da je to na sramotu svih nas. Femicid treba da bude prioritet nove Vlade federacije Bosne i Hercegovine, zaključuje.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia