online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ćeranić za TVSA: Ukupna spoljno-trgovinska razmjena u prvom kvartalu 2024. bila je 10,9 KM

U Špici smo govorili o aktuelnostima u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, a gost je bio Slaviša Ćeranić, direktor Sektora za makroekonomski sistem.

Nedavno su uradili analizu i publikovali saopštenje vezano za prvi kvartal koji se odnosi na spoljno-trgovinsku razmjenu.

-Možemo reći da su pokazatelji lošiji nego što su bili u prošloj godini, pogotovo u prvom kvartalu. Ukupan promet, odnosno ukupna spoljno-trgovinska razmjena bila je nekih 10,9 milijardi KM, što je nekih 300 miliona ili 2, 75% manje u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Od tog iznosa, na izvoz se odnosi nekih 3, 95 milijardi, što je smanjenje za 560 miliona maraka u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Na uvo se odnosi nekih 6, 95 milijardi, što je s druge strane, opet povećanje za nekih 250 miliona ili 3, 77 % – poručio je Slaviša Ćeranić, direktor Sektora za makroekonomski sistem.

-Ovi podaci su izazvali zabrinutost javnosti, u smislu da je izvoz pao za 560 miliona maraka i da je deficit veći nego što je bio u prethodnom kvartalu. No, ove podatke trebamo uzeti s rezervom zbog dva razloga. Jedan je što razmjena pokazuje cikličnost unutar godinu dana, tako da je ona uobičajeno u prvom kvartalu manja nego što inače bude. Drugi razlog je da svi oni pokazatelji koji su za ovu godinu definisani i prognozirani od vodećih finansijskih institucija, i domaćih i inostranih, koji govore o porastu bruto domaćeg proizvoda, o porastu industrijske proizvodnje, te se nadamo da će u budućem periodu ovaj deficit amortizovati. Da smo bili upravu govori podatak iz aprila jer smo jučer dobili podatke i uspjeli ih analizirati, gdje se ovaj deficit za prva četiri mjeseca smanjio, konkretno recimo izvoz – ističe Ćeranić.

Čitav razgovor poslušajte u videu:

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia