online slots game malaysia
SarajevoVijesti

DNEVIK TVSA/Ugroženo funkcioniranje OŠ “Aneks” zbog nedostatka upravljačkih organa, upitna i ekskurzija

Osnovna škola “Aneks” više od godinu dana nema direktora. Školski odbor se posljednji put sastao u decembru kako bi poništio konkurs za izbor direktora, te od tada ne funkcioniše. U svemu ispaštaju učenici, pogotovo 9. razreda koji su kao i roditelji uznemireni što, pored ostaloga, vjerovatno neće otići na ekskurziju. Iz resornog ministarstva i Škole tvrde da će problemi biti prevaziđeni.

Ono što koči proces, između ostalog, jeste i nepostojanje nadzornog odbora, kazali su roditelji. Elma Tufekčić, majka djeteta koje pohađa ovu školu, kazala je da će v. d. direktorica prekinuti bolovanje kako bi se organizovala ekskurzija.

-Pitanje je sada da li će biti smještaja, da li će moći djeca biti negdje smještena, koja će agencija moći to preduzeti. Da li će jer je već sve popunjeno puno prije onda kada je bilo vrijeme. Još jedan problem su napravili nama roditeljima jer roditelji se na vrijeme finansijski pripremaju za ekskurziju, pitanje je da li mogu roditelji odjednom izdvojiti 600-700 maraka – istakla je Elma Tufekčić.

V.d. direktorice OŠ „Aneks“ Emina Janjac kazala je da će sutra biti održan drugi sastanak Komisije za izbor agencije, najboljeg ponuđača za realizaciju ekskurzije učenika devetog razreda na kojem će biti dostavljene ponude.

Odgovor v. d. direktorice, Emine Janjac, OŠ “Aneks”

Kako saznajemo mnogi su u strahu i nisu htjeli stati pred naše kamere. Međutim, jedan od roditelja ipak je pristao da govori o ovoj temi.

-Curica mi ide u deveti razred, ekskurzije nema, rasulo je neko u školi vezano za direktora, šta da vam kažem. Žao im je to je jedini razred u KS koji neće ići na ekskurziju – poručuje Haris Glušac, roditelj učenice OŠ “Aneks”.

Roditelji su nam kazali da su se djeca našla u sukobu između politika, te da im je trenutna v.d. direktorica kazala da će u što kraćem roku pronaći rješenje za trenutnu situaciju, te da će savjet potražiti kod resornog ministarstva. Obratili smo se Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS kako bi čuli i njihov stav.

-Ekskurzija se može realizirati u kraćim rokovim pod definisanim pravilnikom zbog objektivnih okolnosti koje se dešavaju u toj školi – istakao je Emil Hodžić iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje.

Ipak, ekskurzija nije jedini problem što muči roditelje i učenike ove škole. Ukoliko nova uprava ne bude imenovana, kažu da strahuju šta će biti sa svjedočanstvima, ko će ih na kraju godine potpisati.

-Problem samog konkursa je nastupio u trenutku kada se desio niz proceduralnih propusta, konkretno od sekretara škole i od komisije, znači ono što je reagovala Kantonalna uprava za inspekcijske poslove koja je izdala niz prekršajnih naloga – istakao je Emil Hodžić iz Ministarstva.

Interes učenika, u prvom planu ono je što očekuju roditelji. Iz Ministarstva i škole poručuju kako će svjedočanstva biti potpisana na vrijeme.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia