online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA/ Pored svih rasta cijena, rastu i kamatne stope

Inflacija ne pokazuje znakova smirivanja.Zbog toga su centralne banke širom svijeta prinuđene da podižu kamatne stope.Time žele povećati cijenu zaduživanja te natjerati građane da se manje zadužuju i manje troše, a više štede. To bi trebalo pomoći suzbijanju rasta cijena. Udruženja banaka BiH savjetuje građane da ne koriste kredite s promjenjivom kamatnom stopom. 

Novo poskupljenje gasa i nafte na svjetskom tržištu uzrokovano novim tenzijama na relaciji Rusija – Zapad produbilo je ekonomsku krizu koja objektivno traje još od početka pandemije COVID-19. Građani Bosne i Hercegovine svakodnevno osjećaju posljedice inflacije koja je pogodila cijeli svijet, a situacija bi se mogla i dodatno pogoršati.

AMILA PILAV-VELIĆ, PRODEKANESA ZA NAUČNO-ISTRAŽIVAČKI RAD I PROJEKTE EKONOMSKOG FAKULTETA UNSA –  34 sek

“Režijski troškovi rastu, režijski troškovi rastu i za kompanije tako da u konačnici možemo očekivati još jedan inflatorni šok, još jedno ubrzanje inflacije. Ja se nadam da ono što naše građane neće sačekati u narednom periodu jeste značajno povećanje kamatnih stopa jer mi govorimo o izuzetno prezaduženom stanovništvu i dodatni udar u kontekstu rasta kamatnih stopa će itekako uticati na smanjenje investicija.” izjavila je Amila Pilav-Velić, prodekanesa  na Ekonomskom fakultetu UNSA.     

Pilav – Velić ističe da smanjenje investicija vodi ka smanjenju i usporavanju ekonomske aktivnosti što će se odraziti na budžete na svim nivoima u BiH te konačno na bruto društveni proizvod. No, Evropska centralna banka je najavila da će povećavati kamatne stope upravo s ciljem da zaustavi inflaciju.                    

ADMIL NUKIĆ, AGENCIJA ZA BANKARSTVO FBiH – 34 sek

Admil Nukić iz Agencije za bankarstvo BiH ističe: Evropska centralna banka najavila je u toku ove godine da će raditi povećanje i usklađivanje svojih kamatnih stopa a sve u cilju da zaustavi inflatorne pritiske koji se dešavaju u eurozoni. Ono što trenutno imamo je planska mjera.Još uvijek je u pitanju usklađivanja koja su u rangu onoga što je ranije najavljivano a Evropska centralna banka je rekla da će do 30.6. naredne godine podizati svoju referentnu stopu najvjerovatnije do nivoa od 2 posto ili 200 baznih poena. Opet sve u cilju da se obuzda inflacija.

Nukić kaže da su građani i kompanije prije nekoliko godina ugovarali kredite sa varijabilnom stopom, jer je u tom periodu bila nešto niža i povoljnija. Sada se situacija promjenila zbog inflacije.  

Agencija za bankarstvo Federacije BiH je prošlog mjeseca donijela Odluku o privremenim mjerama za ublažavnje rizika rasta kamatnih stopa kao odgovor na eventualni rast kamatnih stopa u većem bh. entitetu. Zahvaljujući ovoj odluci banke neće moći kao do sada po automatizmu usklađivati kamatne stope sa onim na evropskom tržištu. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia