online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA/ Na BH šume se gleda kao na plijen a ne kao na resurs

Za BiH se kaže da raspolaže jednim od najznačajnih resursa-šumom. I to prirodnim šumama što je rijetkos u Evropi. Međutim, svjedoci smo da nam nedostaje oblovine I da imamo visoku cijenu drveta I drvnih prerađevina. Postavlja se pitanje u čemu je zapravo problem?.

 Mi jesmo zemlja bogata šumom, no problem je što smo mi bogati, takozvanom , siromašnom ,nekvalitetnom šumom, ističu profesori šumarskog fakulteta.

Najveći problem je nedostatak zakona na nivou federacije I države, te praksa da se na šumu gleda kao na plijen, a ne resurs u koji treba ulagati.

Zbog krize sa energetima povećana je i potražnja za ogrijevnim drvetom.Uprava sarajevošuma poručuje da će moći zadovoljiti te potrebe sukladno ovogodišnjem planu sječe.

Trenutno cijena jednog metra kubnog na međustovarištu sarajevošuma je 85 maraka plus PDV.Međutim kod pojedinih distributera u maloprodaji građani metar drva plaćaju  i do 180 maraka.

Da bi imali dovoljne količine drveta za drvoprerađivačku industriju I kao energenta, ulaganje u šumu moraju biti mnogo veće od onoga što se od nje uzme stav je struke. Uzgoj vještačkih šuma moglo bi biti također kažu jedno od riješnja da dobijemo visokoproduktivne šume.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia