online slots game malaysia
BiznisVijesti

Delić: Odobreno 8.976.241,08 KM za 5.640 poslovnih subjekata

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas liste prihvaćenih i liste odbijenih prijava poslovnih subjekata po javnim pozivima za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u martu i aprilu 2021. godine i za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za oba spomenuta mjeseca (mart i april) ove godine.

Javni pozivi bili su otvoreni od 30. aprila do 15. maja 2021. godine. Tim za obradu i kontrolu podataka imenovan Rješenjem ministra privrede KS izvršio je, po isteku roka za dostavu prijava poslovnih subjekata, obradu pristiglih prijava poslovnih subjekata po tim javnim pozivima.

Ministar privrede Adnan Delić kaže da je na adresu Ministarstva privrede, po tim javnim pozivima, ukupno pristiglo 6.120 prijava, od čega 480 neblagovremenih i neurednih. Shodno tome nisu uzete u razmatranje.

– Od ukupno prijava pristiglih po Javnom pozivu za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa obrađeno je 1.090 prijava poslovnih subjekata. Od toga 794 ispunjavaju uslove i stavljeni su na listu poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove po Javnom pozivu, dok 296 poslovnih subjekata ne ispunjava jedan ili više uslova i kriterija iz Javnog poziva i nalaze se na listi poslovnih subjekata koji ne ispunjavaju uslove iz Javnog poziva – precizirao je ministar Delić, govoreći o prijavama vezanim za pripadajuće poreze i doprinose.

Za Javni poziv finansiranja cijele ili dijela mjesečne plaće, ministar Delić je kazao da je obrađeno 4.550 prijava poslovnih subjekata. Od toga 3.588 ispunjava uslove i stavljeni su na listu poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove po Javnom pozivu, dok 962 poslovna subjekta ne ispunjavaju jedan ili više uslova i kriterija iz Javnog poziva te se, shodno tome, nalaze na listi poslovnih subjekata koji ne ispunjavaju uslove iz Javnog poziva.

– Odlukom Vlade KS o iznosu dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mart i april 2021. godine propisani su iznosi cijele i dijela minimalne mjesečne neto plaće koji će se isplatiti poslovnim subjektima koji ispunjavaju sve potrebne uslove iz Javnog poziva i to za navedene mjesece za navedeni broj uposlenika za period naznačen u Javnom pozivu – podsjetio je ministar Delić.

Naglasio je i da će, shodno toj odluci, na račune poslovnih subjekata biti uplaćeno ukupno 8.976.241,08 KM. Od toga je za plaće 7.075.727,40 KM, a 1.900.513,68 KM za pripadajuće poreze i doprinose.

Ministar Delić istakao je i da su podaci, koji se odnose na promet, izmirene obaveze po osnovu javnih prihoda i broj uposlenih, preuzeti službenim putem iz baze podataka Porezne uprave FBiH.

– Aplikativni softver za obradu prijava po Javnim pozivima izradio je Zavod za informatiku i statistiku KS. Podaci za poslovne subjekte, koji su dobili finansijska sredstva za subvenciju neto plaća za uposlenike za mart i april 2021. godine, preuzeti su iz službenih baza podataka JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH – saopćila je Služba za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia