online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Obilježena 29. godišnjica jedne od najznačajnijih bitaka za odbranu Sarajeva i BiH

Na današnji dan prije 29. godina vodila se bitka za Mojmilo, bitka za vodovod. Ovo je bila jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu Sarajeva  od agresora. Tim povodom članovi Udruženja 101. motorizovane brigade, te predstavnici Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad odali su počast šehidima i poginulim borcima na spomen – obilježju na Mojmilu.

Kada se nad Bosnom nadvio crni oblak, patriote sa Mojmila shvatile su šta im se sprema, te su među prvima počeli da brane svoje porodice i kuće.

„Značaj brda Mojmilo je veliki, da je brdo Mojmilo palo u njihove ruke, Dobrinja bi došla u kompletno okruženje. Da je Mojmilo palo u njihove ruke, spojili bi se sa kasarnom Viktor Bubanj, sadašnja Ramiz Salčin i u kasnijim planovima sa kasarnoma Jusuf u Nedžarićima. Mi smo to osujetili i brdo Mojmilo je jedina dominantna kota na prstenu oko Sarajeva, gdje su oni bili dole, a mi gore“, rekao je Bajro Čomor predsjednik Udruženja 101. motorizovane brigade.

Važnost ovih događaja bitna je zbog mlađih generacija da znaju istinu, koja će im biti motiv da grade bolju budućnost.

„Ono što je važno istaći, a to je da ko zaboravi svoju prošlost, ne može se nadati boljoj budućnosti. Trebamo kontinuirano da pozivamo naše mlade ljude da u današnjem vremenu u okolnostima u kojim živimo, papirom i olovkom, obrazovanjem boreći se za što veću vladavinu prava branimo Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak zato što imamo emanet šehida i boraca koji su nam dali BiH po prvi puta nezavisnu suverenu državu Bosnu i Hercegovinu“, istakao je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS

Iz Udruženja 101. motorizovane brigade poručuju da su ovakve manifestacije prilika da mlađima prenesu svoja ratna iskustva, jer oni to nemaju mogućnost učiti u školama.

Haris Kudelić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia