online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Delegati tokom diskusije iznijeli manjkavosti predloženih izmjena Zakona o VSTV-u

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Od prisutnih 15 delegata, ‘za’ predloženi zakon glasalo je 10 delegata, a pet ih je bilo ‘protiv’.

Ustavnopravna komisije Doma naroda podržala je predloženi zakon u drugoj komisijskoj fazi, sa dva usvojena amandmana koji su postali sastavnim dijelom teksta zakona.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je tokom diskusije ocijenio kako se radi o vrlo važnom zakonu.

On je uime četiri delegata iz tog kluba, uložio dva amandmana na predloženi zakon, koje ranije nije prihvatila Ustavnopravna komisija.

– Ponadali smo se da ćemo dobiti izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, onakve kakve trebaju biti, usklađene sa stavovima Evropske komisije i Venecijanske komisije. Ali, nažalost desile su se neke stvari koje su četiri delegata u Klubu bošnjačkog naroda – Džemala Smajića, Dženana Đolagića, Safeta Softića i mene, naveli da uložimo amandmane i da pokušamo da vratimo tekst zakona u izvorno stanje, u stanje u kojem je bio prije nego što je došao na Vijeće ministara BiH – kazao je Džaferović.

Podsjetio je da je na sjednici Ustavno-pravne komisije jedan amandman prihvaćen, a dva nisu i on ih je ponovno predložio na sjednici Doma.

– Amandmani se odnose na ono što čitav normalni svijet traži od BiH. Vidjeli smo pismo nakon što je zakon izašao iz Vijeća ministara i upućen u Parlamentarnu skupštinu, od OSCE-a, Delegacije Europske komisije, OHR-a, ambasada koje prate procese unutar BiH, jedno kritičko pismo prema tekstu zakona koji je usvojen u Vijeću ministara, i to upravo zbog tri stvari. Jedna je sukob interesa i srodnici, druga je transparentnost i treća stvar je evidentiranje i postupak evidentiranja imovine zvaničnika pravosudnih institucija – naveo je Džaferović.

Po njegovim riječima, druga stvar je riješena još na Predstavničkom domu i Predstavnički dom je prihvatio tekst da na internet stranici budu objavljeni podaci o srodnicima nosilaca pravosudnih funkcija.

– Ostala su dva problema i pozivam Dom da se ozbiljno i kritički posveti tim problemima – kazao je Džaferović.

Također je pozvao delegate da usvoje dva predložena amandmana.

– Ako bi oba amandmana bila usvojena, mi ćemo glasati za zakon. Ovaj zakon treba Bosni i Hercegovini. Ako ne bi bili usvojeni, mi ćemo glasati protiv zakona, jer ne dobijamo ono što u ovom trenutku treba Bosni i Hercegovini – kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović je kazao kako su svjesni šta se dešava u pravosuđu BiH, kakve imamo zakone, ali je  mnogo ključnije kako se ti zakoni implementiraju.

– Ključna je stvar ko sjedi tamo, ko su oni koji provode ili bi trebali da provode sve ove zakone – smatra Nović.

Osvrnuo se i na predložene amandmane, kazavši kako također misli da da bi mnoge stvari bilo dobro riješiti zakonom, ali ne ovako kako je to formulirano.

– Mislim da treba što više pitanja razriješiti zakonom, ne ostavljati nikome da tumači po volji svojim pravilnicima, pogotovo ovdje kako mi to radimo ili ne radimo – kazao je Nović.

Delegat Dženan Đonlagić je pozvao šefa Delegacije EU u BiH  ambasadora Johanna Sattlera da se izjasni da li je predloženi tekst izmjena i dopuna zakona o VSTV-u usklađen sa standardima EU ili nije.

– Da imamo jasan stav te adrese da li je ova vrsta reforme ono što se traži u Mišljenju Evropske komisije kako bi BiH napravila sljedeći iskorak i otvorila pregovore o članstvu u EU, ili nije – kazao je Đonlagić.

Delegat Želimir Nešković je najavio da će glasati protiv predloženog zakona, iz dva razloga.  

– Prvi razlog je taj što ja kao delegat koji dolazi iz RS-a imam obavezu da poštujem odluke, odnosno zaključke NSRS. Oni jasno govore da predstavnici RS i u Predstavničkom domu i u Domu naroda parlamenta BiH ne glasaju o reformskim, odnosno evropskim zakonima dok se na dnevnom redu ne nađe zakon o Ustavnom sudu BiH – kazao je Nešković.   

Drugi razlog je, kako je naveo, njegova manjkavost, odnosno privid reformi koje se žele postići ovim prijedlogom zakona.

Delegat Zlatko Miletić je kazao kako misli da je ovo jedno od najvažnijih pitanja u BiH, „s obzirom da smo mi decenijama zarobljeni u kriminalu i korupciji“.

– Mislim da je pitanje donošenja ovih izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u samo vrh ledenog brijega – naveo je Miletić.   

Nakon okončane rasprave, delegati su se izjasnili te podržali predloženi zakon.

Predstavnički dom državnog parlamenta ranije je usvojio taj zakonski prijedlog, čije usvajanje predstavlja važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia