online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Delić sa sindikatom o zabrani rada nedjeljom: Neophodan set mjera da bi se zaštitila prava radnika

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić razgovarao je s predstavnicima Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti u BiH o inicijativi vezanoj za zabranu rada nedjeljom.

Kako je istaknuto tokom sastanka, inicijativa za uvođenje neradne nedjelje, odnosno zabrane rada trgovačkim objektima, pokrenuta je nakon ankete među radnicima trgovine i uslužnih djelatnosti kojima je, osim povećanja minimalne plaće koja je njihov prvi prioritet, uvođenje neradne nedjelje sljedeći prioritet na kojem insistriraju.

Iz Sindikata tvrde i da, osim anketiranja radnika, nisu provedene druge analize koje bi pokazale stvarni utjecaj i učinak uvođenja zabrane rada nedjeljom te da izradu jedne takve analize pregovaraju sa Ekonomskim institutom UNSA.

– Cilj nam je svakako da imamo egzaktne podatke o efektima koji se mogu očekivati donošenjem zabrane rada nedjeljom i šta je to što možemo očekivati kao efekte na ekonomiju, društvo i općenito na poštivanje prava radnika – kazala je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata.

Ministar Delić naglasio je da bi se to pitanje trebalo rješavati kroz Zakon o radu kojim se i definišu prava radnika, među kojima i pravo na slobodne dane, plaćeni prekovremeni rad i druga prava iz radno-pravnog odnosa.

Da bi se osigurao bolji status radnika neophodno je mijenjati Zakon o radu, potom i raditi na jačanju sistema kontrole poštivanja prava radnika propisanih zakonom.

– Naime, Zakonom o radu definisano je da se puno radno vrijeme može rasporediti na pet, odnosno šest radnih dana, mada nije precizirano koji je to dan u sedmici. Također, Zakonom o radu propisano je i da radnik ima pravo na povećanu plaću za otežane uvjete rada, prekovremeni rad i noćni rad, te za rad na dan sedmičnog odmora, praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, saopćeno je iz Federalnog  ministarstva rada i socijalne politike. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia