online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Delegacija EU u BiH: Svi politički akteri moraju poštivati nezavisnost medija i uzdržati se od bilo kakvog djelovanja koje nije objektivna kritika

Nakon što su BH novinari uputili protest Kolegiju Skupštine Kantona Sarajevo zbog zloupotrebe skupštinskog zasjedanja za političke pritiske na Kantonalnu TV Sarajevo, kao i neprihvatljivih pokušaja miješanja u uredničku politiku i iznošenja dezinformacija o strukturi i sadržaju pojedinih emisija ovog javnog medija reagovali su iz Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH. Duboko su zabrinuti zbog kontinuiranih pritisaka na javne RTV servise, poručujući da politički napadi na medije, njihove urednike i uredničku politiku podrivaju slobodu medija i nije im mjesto u demokratskom društvu. Reakciju prenosimo u cjelosti.

-Slobodni i nezavisni mediji, sposobni za rad u okruženju bez prijetnji i političkog pritiska, predstavljaju temelj jednog demokratskog društva. Osiguranje slobode izražavanja i slobode medija je ključni prioritet za proces pristupanja Bosne i Hercegovine EU-u – navodi se u saopćenju.

-Evropska unija pridaje veliku važnost nezavisnosti medija i zaštiti novinara. Novinarska i uređivačka nezavisnost bez političkog uticaja ugrađena je u zakonodavstvo EU-a, s kojim će se Bosna i Hercegovina morati uskladiti na putu ka EU-u. Evropska komisija pažljivo prati napredak i/ili nazadovanje Bosne i Hercegovine u usklađivanju s tim standardima i zakonom EU-a, kao što je navedeno u godišnjem izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu. Najnoviji izvještaj je istakao nazadovanje u garantiranju slobode izražavanja i medija, kao i zaštite novinara – ističu u saopćenju.

-Veoma je važno da Bosna i Hercegovina riješi ta pitanja prioritetno. Politički napadi na medije, njihove urednike i uredničku politiku podrivaju slobodu medija i nije im mjesto u demokratskom društvu. Svi politički akteri moraju poštivati nezavisnost medija i uzdržati se od bilo kakvog djelovanja koje nije objektivna kritika i koje bi se moglo smatrati političkim pritiskom ili uticajem – poručuju iz Delegacije EU u BiH.

-Nadalje, osiguravanje nezavisnosti i finansijske održivosti javnog radiotelevizijskog (RTV) servisa je ključni cilj za put Bosne i Hercegovine ka EU-u. Duboko smo zabrinuti zbog kontinuiranog političkog pritiska na javne RTV servise, kao i zbog odsustva sigurne finansijske i političke nezavisnosti. Ta pitanja moraju se riješiti da bi se obezbijedilo da javni RTV servisi rade slobodno i nezavisno, pružajući javnosti objektivne i sveobuhvatne informacije. Zahvalni smo za sve informacije koje nam pomažu da bolje razumijemo situaciju po pitanju slobode izražavanja i medija u Bosni i Hercegovini. Vaše pismo smo proslijedili relevantnim kolegama u Uredu EU-a i u Briselu – zaključuju iz .

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia