online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu vjerovatni uzrok nestanka struje

U Bosni i Hercegovini danasn je oko 12:20 sati došlo  do totalnog raspada elektroenergetskog sistema.

Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kvar je krenuo iz Albanije i Crne Gore. Polako vraćamo trafostanice pod napon. Konjsko i Zakucac su pod naponom, radi se i na vraćanju drugih trafostanica. To je postupak koji traje, teško je reći kada će svi potrošači dobiti struju. Veliki je kvar, ne sjećam se zadnjih 20-ak godina na tako širokom području da je bio tako veliki kvar – rekli su iz HEP-a za Radio Dalmaciju.

Još se nikad dosad nije dogodilo raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države, a nestanak struje izazvao je kolaps u prometu i stvorio paniku kod građana.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia