online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Četiri člana Akademije nauka i umjetnosti BiH na popisu 2% naučnika s najvećim uticajem citiranost

Jedan od najvećih svjetskih izdavača naučne literature ELSEVIER BV objavio je 19. oktobra 2021. godine popis 2% naučnika na svijetu s najvećim uticajem citiranosti pod originalnim naslovom: “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators”.

U članku kojeg je objavio Elsevier i kojeg potpisuju profesori John P. A. Ioannidis, Kevin W. Boyack i Jeroen Baas sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji (SAD) objavljen je popis 2% naučnika na svijetu s najvećim uticajem citiranosti u toku cjelokupne karijere i u toku 2020. godine, koji je baziran na naučnoj analizi podataka dostupnih u Elsevierovoj citatnoj i bibliografskoj bazi SCOPUS grupe istraživača sa Univerziteta Stanford.

Na aktuelnom popisu naučnika koji su među 2% najboljih na svijetu po uticaju citiranosti u karijeri nalaze se i četiri člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, i to:

  • Akademik prof. dr. Kemal Hanjalić, Odjeljenje tehničkih nauka;
  • Akademik prof. dr. Dejan Milošević, Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka;
  • Akademik prof. dr. Asif Šabanović,  Odjeljenje tehničkih nauka;
  • Akademik prof. dr. Enver Zerem, Odjeljenje medicinskih nauka;

Autori studije navode da se često krivo interpretira uticaj citiranosti svjetskih naučnika te su u cilju dostizanja maksimalne objektivnosti kreirali javno dostupnu bazu podataka s više od 100.000 vodećih naučnika svijeta, gdje su koristeći načela umjetne inteligencije koja se bave oblikovanjem algoritama, sagledali niz parametara važnih za objektivno vrednovanje svakog pojedinačnog naučnika. 

Isto tako, autori posebno ističu važnost razlikovanja pojmova broja citiranosti te uticaja citiranosti.

Naučnici su klasificirani u 22 naučna područja i 176 naučnih grana. Za sve naučnike koji su objavili najmanje 5 radova dati su i procenti specifični za naučno polje i naučnu granu. Podaci za cijelu karijeru ažurirani su do kraja 2020 godine. Odabir se zasniva na prvih 100.000 prema c-skoru (sa i bez samocitata) ili na procentnom rangu od 2% najcitiranijih, saopćeno je iz Akademije nauka i umjetnosti BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia