online slots game malaysia
SarajevoVijesti

ZZJZ KS: Paziti pri konzumiranju vode sa slavine

S obzirom na obilne kišne padavine koje su zadesile prostor Kantona Sarajeva i izlijevanje rijeka iz svojih korita, a posebno na prostoru općina Novi Grad i Ilidža, Zavod za javno zdravstvo KS je već od ranog jutra započeo sa aktivnostima iz svoga djelokruga rada.

Ekipe Službe za epidemiologiju, mikrobiologiju i zaštitu i unapređenje životne sredine obišle su sva poplavljena područja i evidentirali poplavljene objekte. Također, uzeti su uzorci vode i isti su odmah poslati na analizu. Stanovništvu pogođenih krajeva distribuirane su preporuke za postupanje prije, u toku i nakon poplava.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje provođenje sljedećih mjera kojima se sprečava širenje zaraznih bolesti putem vode:

  • Obratiti pažnju na boju i  miris vode sa slavine. Ukoliko je voda zamućena, osjetnog mirisa, vodu NE KONZUMIRATI!
  • Koristiti neke od alternativnih načina vodosnabdjevanja.
  • Preispitati higijensko i tehničko stanje na području sanitarnih zona zaštite oko vodnih objekata.
  • Izvršiti nadzor nad sistemom dezinfekcije – kada je u pitanju dezinfekcija vode za piće, neophodno je da se ona obavi prema uputstvu za doziranje, zavisno od dezinfekcionog sredstva. U slučaju nejasnoća vezanih za doziranje dezinfekcionog sredstva obratiti se ustanovi od koje je sredstvo nabavljeno ili dobiveno.
  • Koncentraciju rezidualnog hlora u vodi za piće ne smije prelaziti  0,5 mg/l vode.
  • Kada su u pitanju djeca koja se hrane zamjenama za majčino mlijeko, odnosno hranom koju treba pripremati sa vodom, koristiti isključivo prokuhanu vodu ili flaširanu vodu.
  • Ako vode nije prokuhana ili dezinficirana, ne smije se upotrebljavati ni za ličnu higijenu, pranje i pripremu namirnica.
  • Izvještaj o provedenim aktivnostima i poduzetim mjerama Zavod za javno zdravstvo KS će objediniti izvještaj sa rezultatima analiza uzoraka vode i dalje upoznati kantonalno Ministarstvo zdravstva, Federalni zavod za javno zdravstvo, te nadležna inspekcijska tijela i Agenciju za sigurnost hrane BiH, kao i druge ustanove i institucije i medije, i to po potrebi i prema zahtjevu.

„Lična higijena je u rizičnim situacijama od izuzetne važnosti. Prvenstveno je važno često pranje ruku uz upotrebu tečnog sapuna – prije jela, nakon upotrebe toaleta, nakon čišćenja otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom, a pri tome posebno nadzirati održavanje higijene ruku djece“, naglašavaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia