online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Zuko: Novi slučaj femicida treba biti alarm za entitetske i državne vlasti

Novi slučaj femicida u Miljevini kod Foče, gdje je suprug prvo ubio svoju suprugu pa sebe, treba biti alarm za entitetske i državne vlasti, upozorava federalna zastupnica i predsjednica Žena SDA Kenela Zuko.

– Jutros je opet izašao naslov u medjima kako je suprug ubio suprugu. To je drugi u samo sedam dana. To nam jasno pokazuje kako je u porastu broj femicida. Ovo je alarm kako za entitetske vlasti tako i za državne – kazala je Zuko za Fenu.

Po njenim riječima, nedopustivo je da ovakvi slučajevi prolaze samo kao informacija kroz medije.

– Ovdje trebaju da djeluju kako entitetske vlasti tako i državne. Apelujem na Vijeće ministara BiH da u okviru zakonsih okvira, a mnogo je opcija, djeluje. Jednako tako zahtjevam i od Vlade Federacije da reaguje. U suprotnom to znači da je raspodjela fotelja i neki stranački interesi su bitniji od strašne pojave u našem društvu, a to je femicid. Jer kako sam već navela ovo je sve učestalija pojava, što mi je potvrdila i struka – kaže Zuko.

Da je mnogo opcija kako spriječiti ovu pojavu govore nam uzroci koje ih je struka detektovala, smatra ona.

Glavni uzroci su socijalno, zdravstveno stanje žrtve, a i počinioca, navodi se i ekonomsko stanje i na koncu pojava novog doba – društvene mreže.

– Dakle neophodno je niz stvari urediti, jer u suprotnom htjeli mi to ili ne svaki dan ćemo svjedočiti jednom femicidu, a ko zna možda i više njih tokom jednog dana – zaključila je Zuko.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia