online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Prim. dr. Adnana Dizdarević: “Djeci su od rođenja dostupni ekrani” (video)

Zavod za javno zdravstvo FBiH nastavlja sa programom ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece „Pregledaj – progledaj“. Gošća u Sarajevskom jutru bila je prim. dr. Adnana Dizdarević.

„Ovo je treći ciklus. Trudimo se da ovo postane redovna aktivnost, ne samo Zavoda, nego da bude prepoznata u javnosti, da bude prepoznata od roditelja koji su nam ključni da svoju djecu blagovremeno dovedu. Zavod je prvi ciklus proveo 2022. godine. Tada smo obuhvatili samo djecu koja pohađaju vrtiće, djecu od 4 i 5 godina. Pregledali smo sedam hiljada djece. To je dobar obuhvat, međutim, uvidjeli smo 16 – 17 posto djece pohađa vrtiće. To je malo. U gradskim sredinama je to drugačije, u ruralnim sredinama veliki broj djece ne pohađa vrtiće. Naš je cilj obuhvatiti što veći broj djece. Sam skrining se provodi u zdravoj populaciji, a naše je da ovim brzim, bezbolnim i besplatnim pregledom otkrijemo ukoliko dijete ima, eventualno, neko odstupanje od normalnog“, rekla je Dizdarević.

Gošća je sa žaljenjem konstatovala da su djeci od rođenja dostupni ekrani.

„Ti ekrani su često manjih dimenzija pa su djeca prinuđena bukvalno da gube vid. Neka od naših prvih pitanja za roditelje je ‘da li ste primijetili da se vače dijete primiče televizoru?’. To je jedna od prvih stvari koja je eliminatorna. Mi smo svjesni da su tu roditelji prilično subjektivni, da im ta pitanja nisu mjerodavna. Roditelji trebaju obratiti pažnju kada dijete kaže ‘boli me glava’, da se preko toga ne prelazi tako lahko. Kada se dijete spotiče na igračke, da se to ne pripisuje tome da je dijete živahno, nepažljivo i da se to zbog toga dešava. Ne. Prvo što trebate uraditi – odvesti svoje dijete oftalmologu“, rekla je gošća Sarajevskog jutra.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia