online slots game malaysia
Sarajevo

Zdravstveni radnici pred Vladom KS najavili i generalni štrajk: “Sve će stati”

Iz Vlade KS su jutros najavili da neće promijeniti satnicu jer trenutna dogovorena Kolektivnim ugovorom koji je na snazi, ali da će raditi na tome u zakonskom roku – tri mjeseca pred istek Kolektivnog ugovora. 

Zdravstveni radnici drže transparente s porukama: “Doktora je sve manje, bolesnih sve više”, “Budućnost pripada mladima – specijalizacije mladim ljekarima”, “Bolja i kvalitetnija zdravstvena zaštita”…

“Tražimo dizanje satnice zbog povećanja cijena života. Nama je plata minimalna. Izlazim na proteste da bi svim uposlenicima bilo u zdravstvu, školstvu, policiju dignu plate jer mi živimo do svoje plate”, kazala je jedna od učesnica.

Dodala je kako je “prava slika” drugačija u odnosu na podatke koje je ministar zdravstva iznio o visini plata. Ukoliko im se ne udovolji zahtjevu, kažu da idu u generalni štrajk.

“Obustavljamo rad, biće samo trijaža. KCUS, Opća bolnica, domovi zdravlja, stomatološki fakultet će stati sa radom”, istakla je.

Traže da se satnica poveća na 3,28 sa trenutnih 2,76 KM.

“Nije bila u pitanju korekcija koeficijenta već satnice. Oni su iznijeli visine naših plata, ali nije tačno. Plata medicinske sestre iznosi 1.275 KM. Oni su iznijeli primanja sa dodacima, prekrovremenim satima i to su naši menadžmenti dostavili jer usko sarađuju s resornim ministarstvom”, rekao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković.

Naveo je kako će danas ili sutra biti održan sastanak sindikata kako bi dogovorili datum generalnog štrajka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia