online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Nihad UK: Ne postoji racionalan razlog za povećanje plata u zdravstvu

„U ovome trenutku ne postoji ni jedan valjan razlog da se otvara pitanje promjene koeficijenta plata zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo“, istakao je ovo danas premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na konferenciji za medije povodom najavljenih protesta zdravstvenih radnika.  

Osim njega, Vladin stav po ovom pitanju obrazložili su i  ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac.  Premijer Uk podsjetio je da važeći kolektivni ugovor traje do kraja aprila naredne godine, te da su tim posljednjim potpisanim kolektivnim ugovorom, zdravstveni radnici dobili povećanje plaća između 26 i 37 posto.  

„Kolektivni ugovor je potpisan da važi 24 mjeseca i tim ugovorom je s naše strane garantovano sprovođenje finansijskih obaveza koje smo preuzeli, a s druge strane garantovano je da se preuzmu radne obaveze u tim ustanovama“, izjavio je premijer Uk.  

Kazao je da u ovome trenutku ne postoji razlog da se otvara pitanje promjene koeficijenata, što ne znači da u budućnosti do toga neće doći, ali u trenutku kada je to po zakonu propisano – tri mjeseca prije isteka kolektivnog ugovora.  

Naglasio je i kako Vlada Kantona Sarajevo cijeni doprinos zdravstvenih radnika, naveo da ljekari trebaju imati najveće plate, ali da treba razmisliti da li treba povećavati plate nemedicinskom kadru, kakvog je u zdravstvenim ustanovama u KS oko 25 posto, što je znatno više 14 posto, koliko Svjetska zdravstvena organizacija tolerira da bi sistem bio održiv. 

Napravio je poređenje, te naveo da npr. pravnik ili ekonomista u sektoru obrazovanja ili socijalne zaštite u ovome trenutku ima 400 KM manju platu nego njihove kolege s istim diplomama u zdravstvenom sektoru. Upitao se da li je pravedno dodatno povećavati plate nemedicinskom kadru u zdravstvenim ustanovama za još 200, 300, 400 KM…  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia