online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Zastupnici Skupštine KS podržali Izvještaj o radu Nezavisnog odbora

Skupština kantona Sarajevo razmatrala je i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara za period septembar 2019. godine – februar 2020. godine. Zastupnicima je izvještaj podnio član ovog odbora Miroslav Kružik.

Nakon više postavljenih pitanja, datih odgovora i većeg broja rasprava, ponovljenih glasanja i izražavanja sumnji u glasanja, ovaj izvještaj je dobio potrebnu zastupničku podršku, čime je i usvojen.

Zastupnici su u posebnom izjašnjavanju o zaključku zastupnice Jasmine Biščević Tokić podržali smjenu predsjednika i članova ovog odbora.

Odmah nakon toga, i inicijativa zastupnika Elvedina Okerića za utvrđivanje odgovornosti i smjene dijela članova ovog tijela, a koji nisu radili u skladu s propisanom legislativom iz ove oblasti, također je dobila potrebnu zastupničku podršku.

Na istoj sjednici razmatrani su i izvještaj o poslovanju sedam kantonalnih javnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite za prošlu godinu, i to: „Gerontološkog centra“, „Terapijske zajednica – Kampus Kantona Sarajevo“, „Porodičnog savjetovališta“, „Doma za djecu bez roditeljskog staranja“, „Kantonalnog centra za socijalni rad“, „Odgojnog centra Kantona Sarajevo“ i „Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba“.

Niti jedan od ovih sedam izvještaja zastupnici Skupštine KS nisu usvojili.

Na prijedlog Vlade KS zastupnici su kao tačku 15. razmatrali Informaciju o glavnim problemima u poslovanju, finansijskoj poziciji i gubitku prihoda KJKP “GRAS” izazvanog proglašenjem nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19), a koja je bila uvrštena kao posljednja 22. tačka dnevnog reda.

Skupština KS je primila k znanju ovu informaciju.

U okviru ove tačke dnevnog reda, Vlada KS je predložila, a Skupština usvojila dva zaključka prema kojima se omogućava izvršenje isplate sredstava u iznosu od 1.800.000 KM mjesečno, odnosno u maksimalnom iznosu do 3.600.000 KM za period od dva mjeseca u kojima je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz putnika u cestovnom i željezničkom saobraćaju na području Federacije Bosne i Hercegovine. Sredstva se isplaćuju za pokriće akumuliranog gubitka iz poslovanja KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo.

Doznačena sredstva će se isključivo koristiti za isplatu bruto plata radnicima i najurgentnijih dospjelih obaveza prema dobavljačima.

Podržana su mišljenja Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo na tekstove nacrta zakona o podršci porodici sa djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine te o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

Sjednica je nakon ove tačke prekinuta, a o novom terminu njenog nastavka javnost će biti blagovremeno informisana, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia