online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS: Nije usvojen Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2019. godinu

U nastavku sjednice Skupštine KS nije usvojen Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2019. godinu. Raspravu je obilježio niz zastupničkh pitanja glavnoj tužiteljici Sabini Sarajlija. Između ostaloga, odnosila su se na obdukciju Advije Kanlić, prve žrtve korona virusa u Sarajevu te slučaj Dženan Memić.

Zastupničko pitanje u vezi s obdukcijom prve žrtve korona virusa u Sarajevu postavo je Elemedin Konaković iz NIP-a. Glavna tužiteljica je kazala kako je Tužilaštvo izdalo naredbu da se izvrši obdukcija te pokušalo u institucijama Kantona Sarajeva (KS) i Federacije vidjeti gdje se ona može uraditi.

“Da li je moguće da do danas nije izvršena obdukcja, zar ne može Tužilaštvo, ukoliko ovdje nema uvjeta, angažirati stručnjake iz RS-a ili odnekud. Time riješiti porodicu bola”, kazao je Elmedin Konaković, zastupnik u skupštini KS.

“U međuvremenu smo pribavili i mišljenje iz RS-a i radimo na tome da se obdukcija povjeri Institutu u RS-u”, izjavila je Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Tužilaštva KS.

Tužiteljica je odgovorila i na niz  pitanja zastupnice Arijane Memić u vezi sa slučajem “Dženan Memić”. Uglavnom je demantirala tvrdnje koje su bile dio njenog  pitanja.

 “Za koga radi tužilaštvo i u koju svrhu, da li svojim (ne) radnjama zamajavate nas zastupnke i građane. Zašto istrajavate na lažnoj optužnici za saobaćajnu nesreću u slučaju ubistva Dženana Memića), pitala je Arijana Memić, zastupnica u skupštini KS.

 “Optužnica je podignuta i postupak je vođen i prije mog mandata, u međuvremenu se nisu pojavili novi dokazi. Tvrdim da radim za pravosuđe i građane, i sve što potpišem stojim iza toga, istakla je glavna tužiteljica.

I u nastavku rasprave zastupnici su iznijeli niz primjedbi na rad ove pravosudne institucije. Poručeno je da se nije mnogo toga promijenilo dolaskom nove glavne tužiteljice na tu funkciju u ljeto prošle godine.

Glavna tužiteljica ipak je istakla pozitivne trendove u radu Tužilaštva. Rekla je, pored ostaloga,  da se nije značajnije povećao broj neriješenih istraga s obzirom na manji broj tužilaca u izvještajnom periodu te da je zadržan trend skraćivanja prosječne dužine trajanja predmeta. Mela Sejdija, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia