online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada KS: Uredba o novom obliku službene policijske iskaznice i policijske značke

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova KS, usvojila Uredbu o obliku službene policijske iskaznice i policijske značke policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS.

Njome se propisuju jednoobrazni izgled i oblik policijske značke, te obrazac i sadržaj službene policijske iskaznice koje nose policijski službenici KS.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je pojasnio da je dosadašnja uredba propisivala tri izvedbe policijske značke (zlato, zlato-srebro, srebro) uz navođenje naziva organizacione jedinice i radnog mjesta, usljed čega su svaka promjena radnog mjesta, unapređenje ili prelazak u drugu organizacionu jedinicu zahtijevali promjenu policijske značke.

Pored toga, dodao je on, policijska značka do sada se vezala uz stručnu spremu (VSS, VŠS i SSS), a ne činove, kako predviđa Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS.

Novom Uredbom, oblik i izgled policijske značke koja mora biti jasno prepoznatljiva javnosti, mijenja se i bit će jednoobrazna – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Simboli Ministarstva umjesto vage i munje sada će biti zvijezda i grb Kantona Sarajevo. Za službenu policijsku iskaznicu propisan je rok važenja od 10 godina.

– U cilju ekonomičnosti i svrsishodnosti, propisano je da kada se jednom izda policijska značka, ona važi u toku cijelog radnog vijeka policijskog službenika, bez obzira u kojoj je organizacionoj jedinici raspoređen, kao i na njegovo premještanje u toku službe, uključujući i napredovanje kroz činovanja i slično – dodao je ministar Katica.

Troškovi izrade 1.375 jednoobraznih policijskih znački kožnog poveza, propisanih novom Uredbom bi u 2022. godini iznosili 168.918 KM (105 KM+PDV po jednoj znački).

Izrada novih službenih policijskih iskaznica u 2022. godini za 1.375 komada iznose 12.870 (8 KM+PDV po iskaznici).

Uredbom je predviđeno i korištenje otiska policijske značke na službenim vozilima i motociklima.

Tako bi ukupno procijenjena sredstva za nabavku jednoobraznih oznaka, prema trenutnom broju zaposlenih policijskih službenika, u narednoj godini iznosila 196.120 KM.

Taj novac je planiran budžetskim zahtjevom Uprave policije za sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu – navodi se u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia