online slots game malaysia
Sarajevo

Vlada KS subvencionira povećanje cijene energenata za najugroženije kategorije stanovništva

U odsustvu sistemskih mjera zbog poskupljenja energenata sa federalnog nivoa vlasti, Vlada Kantona Sarajevo odlučila je da sama poduzme mjere i saopšti građanima šta ćemo učiniti za njih. Mi ćemo za novembar i decembar subvencionirati povećanje troškova energenata za oko 39.000 građana Kantona Sarajevo koji primaju minimalnu penziju, 2.500 korisnika socijalne pomoći i 1.500 osoba iz reda boračke populacije. Ukupno 43.000 osoba će dobiti pomoć Vlade KS, kako bi premostili zimu i mogli platiti grijanje”, najavio je premijer Edin Forto u današnjem obraćanju nakon sjednice Vlade, zajedno sa resornom ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivanom Prvulović, ministrom za boračka pitanja Omerom Osmanovićem i ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enverom Hadžiahmetovićem.

Vlada KS je, kako je naglasio premijer, u koordinaciji sa Direkcijom za robne rezerve nabavila i značajne količine lož ulja i mazuta u slučaju da dođe do prekida snabdijevanja plinom.

“Posebno važna poruka je da bolnice, zdravstvene ustanove, škole, te ustanove socijalne zaštite nemaju nikakvog razloga za zabrinutost u nadolazećoj zimi jer će imati obezbijeđeno grijanje u svakom mogućem scenariju”, naglasio  je premijer Forto.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović podsjetio je da je ranije subvencioniran samo ogrjev za boračku populaciju, ali da je ove godine došlo do izmjene zakona, te je omogućeno subvencioniranje za sve vrste grijanja, a za šta je osigurano 600.000 KM. 

„U proteklim godinama bilo je samo oko 500 korisnika subvencija, a ove godine će to biti oko 1.500 pripadnika boračke populacije. Javni poziv već je raspisan, a jedan od glavnih uslova je da subvenciju dobiju oni koji nisu dobijali tzv. jednokratnu pomoć za socijalne potrebe. Ove godine već smo podijelili rekordnih 4.200 jednokratnih pomoći i nastavljamo ih dijeliti do kraja godine. Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini smo ih imali 3.600“, naveo je ministar Osmanović, uz objašnjenje da je javni poziv raspisan prije nekoliko dana, tačnije 19. septembra i da traje dvije sedmice.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović izjavio je da je Ministarstvo na čijem je čelu već od 1. juna ove godine započelo planske ektivnosti vezane za snabdijevanje grijanjem građana KS u ovoj sezoni.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia