SarajevoVijesti

Vlada KS i Sindikat srednjeg obrazovanja potpisali novi Kolektivni ugovor

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predsjednik Sindikata uposlenih u oblasti srednjeg obrazovanja u KS Faruk Bešlić potpisali su danas novi Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS, nakon što je na njega Vlada KS dala svoju saglasnost. 

Ovim kolektivnim ugovorom uređuju se pitanja prava iz radno-pravnog odnosa za oko 3.000 zaposlenih u srednjem obrazovanju. 

– Želio bih zahvaliti i čestitati pregovaračkim timovima koje su vodili ministar za obrazovanje, nauku i mladu KS Anis Krivić i predsjednik Sindikata Faruk Bešlić na inicijativi i upornosti za potpisivanje ovog ugovora koji u svojoj suštini potvrđuje sva ona prava koja je ova djelatnost već imala – istakao je Nenadić nakon potpisivanja.

Ministar Krivić izrazio je zadovoljstvo što se proces pregovaranja na vrijeme uspio privesti kraju. 

Naglasio je da se vodio dobar socijalni dijalog, te da je Sindikat pokazao razumijevanje zbog okolnosti rada Vlade u uslovima pandemije. 

– Sretan sam zbog svih prosvjetnih radnika koji danas dobijaju novi Kolektivni ugovor – poručio je Krivić. 

Novi Kolektivni ugovor donosi usaglašavanje sa Zakonom o radu, odnosno primjenu prava da se za isti posao dobija ista plaća. 

– Ovim ugovorom otklonili smo diskriminaciju i nejednakost koja je do sada bila prisutna, te smo sve uredili u skladu sa Zakonom o radu FBiH. Ostvarili smo pravo da za isti posao, za istu složenost posla, uposleni dobiju istu platu, neovisno od stručne spreme, jer se, prema Zakonu, plaća rad. U skladu s tim, sada smo definisali i neke nove koeficijente za plaću. U ovu svrhu će, na godišnjem nivou, biti potrebno izdvojiti dodatnih 283.000 KM za oko 200 uposlenika kojima će se sada jednako platiti za isti rad kao i njihovim kolegama – objasnio je Bešlić, te poručio da će obrazovanje dijeliti sudbinu Kantona i njegovih finansijskih mogućnosti. 

Kako je naglašeno, prosvjetni radnici sada imaju dokument zbog kojeg naredne dvije godine mogu biti mirni.

Iz Sindikata je upućena zahvalnost premijeru Nenadiću i Vladi KS na razumijevanju i prihvatanju usaglašenog teksta Kolektivnog ugovora, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.