online slots game malaysia
BiznisSarajevoVijesti

Vlada KS i EBRD zajedno implementiraju projekte vrijedne 108 miliona eura

Na prijedlog premijera Kantona Sarajevo Maria Nenadića, danas je održan sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o implementaciji tekućih projekata. Sastanku su prisustvovali ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, te ministri saobraćaja Adi Kalem i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić. 

Kako se navodi u saopćenju press Službe KS, premijer Nenadić je informisao prisutne kako Vlada KS zajedno s EBRD-om realizira projekte u ukupnoj vrijednosti od 108 miliona eura.

 – Za nabavku novih trolejbusa namijenjeno je 15 miliona eura, za remont pruge od Ilidže do Marijin Dvora 20 miliona, te za ostale projekte iz oblasti javnog prijevoza još 10 miliona eura –  precizirao je premijer Nenadić.

Dodao je kako je za projekte energetske efikasnosti, odnosno utopljavanja 40 javnih zgrada obezbijeđeno osam miliona eura, uz kredit, i plus dva miliona eura grant sredstava.

Također je, za projekte gradskih cesta osiguran iznos od 30 miliona eura, od čega je jedan dio namijenjen za tunel „Kobilja Glava“ na Prvoj transverzali, a drugi za pripadajući nadzor na IX transverzali.

– Preduzeće ‘Vodovod i kanalizacija’ za rekonstrukciju sistema vodosnabdijevanja dobit će 25 miliona eura – najavio je premijer.

U toku je priprema projekta „Sarajevski javni prijevoz“ u vrijednosti od 20 miliona eura, a koji će podrazumijevati, prije svega, po riječima premijera, adaptivno upravljanje saobraćajem. Sredstva će biti korištena i za otpremnine u javnom preduzeću „Gras“, ali i za nabavku dodatnog broja tramvaja.

Dogovoreno je i da se naredni sastanak održi sljedeće sedmice, kako bi se što veći broj aktivnosti vezanih za implementaciju projekata sa EBRD-om u ovoj prelaznoj fazi promjene Vlade KS na najuredniji način implementirao, te ostavila „čista“ situacija za što brži nastavak aktivnosti u mandatu nove vlade, saopćeno je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia