SarajevoVijesti

Vlada KS ukinula epizode ‘Upozorenje’ i ‘Pripravnost’

Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela odluku o ukidanju epizode “Upozorenje”  u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo, s obzirom da je zabilježen značajan pad koncentracija svih praćenih polutanata u zraku.

Ta odluka donesena je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Ministarstvu je prethodno njegovo Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, sugerisalo ukidanje epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo, kao i ukidanje epizode “Pripravnost”.

Podsjećamo da je Vlada KS, na osnovu spomenutog plana na vanrednoj sjednici održanoj 27. novembra ove godine proglasila epizodu “Upozorenje” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Prema izvještaju Stručnog tijela, danas je zabilježen značajan pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, ispod propisanih dnevnih graničnih vrijednosti.

Osim toga, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje pretežno nestabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije u utorak i srijedu, a što ne bi trebalo dovesti do dugotrajne akumulacije zagađujućih materija u zraku.

Navedene vremenske prilike će se zadržati do četvrtka, kad se očekuju padavine i pojačavanje vjetra južnog smjera, saopćeno je iz Vlade KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.