online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada KS donijela odluku kojom se uređuje sistem zdravstvene zaštite u KS

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o utvrđivanju osnova, kriterija i mjerila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurane osobe s područja Kantona Sarajevo, kao i o načinu organiziranja i finansiranja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu.

Odlukom se uređuju osnovi za uspostavljanje i ostvarivanje ugovornih odnosa između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, zdravstvenih ustanova, privatnih zdravstvenih radnika i apoteka, kao i kriteriji i mjerila za zaključivanje ugovora, elementi ugovora, način programiranja zdravstvene zaštite, vrste izvršene zdravstvene zaštite, te način kontrole, organiziranja, finansiranja i drugo.

Time je ispoštovan nalog Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine da Ministarstvo zdravstva KS donese jedan ovakav akt koji će na sistemski način urediti navedena pitanja.

Odlukom je, između ostalog, utvrđena lista zdravstvenih ustanova, odnosno privatnih zdravstvenih radnika koji su registrirani za obavljanje određenih djelatnosti, definisane su zdravstvene usluge za koje se zaključuju ugovori između ZZO-a KS i pružaoca zdravstvene zaštite, utvrđena je dostupnost i kontinuiranost u pružanju zdravstvene zaštite.

Članom 21. je utvrđeno da će se pružanje zdravstvene zaštite osiguranim osobama ZZO-a KS, koje su smještene u ustanove socijalne zaštite izvan područja Kantona, vršiti zaključivanjem ugovora sa ustanovama socijalne zaštite u kojima su smješteni.

Definisane su i deficitarne zdravstvene usluge, kao i uvjeti za zaključivanje ugovora za deficitarne usluge, finansiranje zdravstvene zaštite, kao i modeli finansiranja zdravstvene zaštite, te finansiranje po modelima zdravstvene zaštite.

ZZO KS obvezan je kontinuirano nadzirati izvršavanje ugovornih obaveza zdravstvenih ustanova, privatnih zdravstvenih radnika i privatnih apoteka, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia