online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vlada KS će pregovarati o kreditu za gradnju tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Vlada Kantona Sarajevo (KS) kreće u pregovore s Evropskom bankom za obnovu i razvoj radi osiguranja kreditnih sredstava za realizaciju projekata izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica, obnove voznog parka za tramvajski saobraćaj, kao i za projekt “Adaptivno upravljanje saobraćajem”, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

U tim za vođenje pregovora s EBRD-om imenovani su kantonalni ministri finansija i saobraćaja Davor Čičić i Adnan Šteta.

– Vlada KS ne boji se zadužiti za ovako važne projekte u oblasti javnog prijevoza, što smo više puta i isticali. Riječ je o  kapitalnim projektima uvrštenim u Program javnih investicija za period 2021 – 2023. godine, čija realizacija dijelom predviđa osiguranje i kreditnih sredstava u iznosu od oko 37 miliona eura. Projekti su usklađeni sa strateškim ciljevima Vlade i Ministarstva saobraćaja koje ih treba implementirati – istakao je ministar Čičić.

Za realizaciju projekta “Adaptivno upravljanje saobraćajem“ planirano je kreditno zaduženje u iznosu od sedam miliona eura. Projekat podrazumijeva uspostavu učinkovitijeg sistema upravljanja saobraćajem u odnosu na standardni.

Projekt podrazumijeva nabavku najmodernije senzorske opreme kao što su radarski detektori koji će u realnom vremenu snimati potpunu saobraćajnu sliku grada te omogućiti detaljne informacije bitne za dalje planiranje saobraćajne infrastrukture.

– Svrha je nabavka savremenog sistema za upravljanje i nadzor saobraćajem, koji uključuje komponente inteligentnog sistema upravljanja s prioritetima javnog prijevoza, videonadzornog sistema i videodetekcije incidenata zasnovane na najnovijim tehnologijama. Projekt također podrazumijeva i izradu centra za upravljanje, gdje bi se mogla pratiti situacija na saobraćajnicama u svakom trenutku te poduzimati odgovarajuće mjere za rješenje saobraćajnih gužvi na pojedinim raskrsnicama, kao i rješavanje incidentnih situacija – naveo je između ostalog ministar Šteta.

Precizirao je da je za relizaciju Projekta „Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica“ planirano kreditno zaduženje u iznosu 20 miliona KM.

Za nabavku novih tramvaja Kanton će se kreditno zadužiti 10 miliona EURA.

– Radi se o nabavci dodatnog broja tramvaja s obzirom na to da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za isporuku 15 tramvaja za čiju je nabavku Vlada ranije sklopila ugovor o kreditnom zaduženju u iznosu od 30 miliona KM s EBRD-om – kazao je ministar Šteta.

3 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia