SarajevoVijesti

Vlada Kantona Sarajevo zakazala tematsku sjednicu o migrantskoj krizi

Vlada Kantona Sarajevo je, nakon što je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica upoznao njene članove sa sinoćnim dešavanjima u migrantskom kampu u Blažuju, zakazala za 28. januar 2021. godine tematsku sjednicu o migrantskoj krizi u Kantonu Sarajevo na koju će biti pozvani i članovi Koordinacionog tima KS za pitanja migranata.

Kako je najavio ministar Katica, naredne sedmice će biti održan sastanak sa ministrom sigurnosti BiH, kojem će prisustvovati i policijski komesar KS, kao i ministar unutrašnjih poslova i policijski komesar Unsko-sanskog kantona, kako bi se dogovorili dalji koraci i mjere u sprečavanju i odgovoru na nemire koji se u posljednje vrijeme dešavaju u migrantskim kampovima.

Kazao je kako je sinoć u migrantskom kampu u Blažuju, gdje je smješteno oko 3.500 migranata, došlo do eskalacija nerede, odnosno do narušavanja javnog reda i mira, u većem obimu. Efikasnom, brzom i pravovremenom akcijom Ministarstva unutrašnjih poslova KS, odnosno policijskih službenika i Jedinice za specijalističku podršku spriječena je dalja eskalacija ovih nemira koji su mogli dovesti do težih posljedica.

„U ovim nemirima dva naša policajca su povrijeđena, na sreću, radi se o lakšim tjelesnim povredama. Takođe, lakše je povrijeđen i jedan radnik iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Nastupila je velika materijalna šteta, dvadeset policijskih vozila je oštećeno. To je bilans sinoćnjih nereda u migrantskom centru u Blažuju“, naveo je ministar Katica.

Ministrica za rad socijalnu zaštitu, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović je istakla kako Vlada KS namjerava poduzeti konkretne mjere u vezi sa aktuelnim dešavanjima vezanim za migrantsku krizom.

„Za sljedeću sedmicu je planiran i sastanak predstavnika Vlade KS sa novoimenovanom šeficom Misije IOM u BiH gospođom Laurom Lungarotti, radi dogovora o zajedničkom djelovanju i odgovoru na migrantsku krizu u KS i BiH“, najavila je ministrica Prvulović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.