online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Vildana Bešlija uputila inicijativu za ukidanje parafiskalnih nameta pri osnivanju privrednih društava i obrta u KS (VIDEO)

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija uputila je inicijativu za ukidanje parafiskalnih nameta pri osnivanju privrednih društava i obrta u KS. Cilj je podstaći sve one koji imaju ideje za pokretanje obrta i privatnog biznisa, a što bi im se na ovaj način olakšalo.

Naplata različitih parafiskalnih nameta u KS povećava troškove registracije privrednih društava i obrta, a koji uključuju razne takse i naknade svih nivoa vlasti. Ukidanjem ovih taksi smanjili bi se direktni troškovi i vrijeme potrebno za završavanje procesa registracije.

„Ovo bi na neki način trebalo rasterititi, pomoći ljudima da ukoliko imaju neku adekvatnu i dobru ideju da je mogu samo pokrenuti. Za razliku od dosadašnjih praksi gdje smo samo podsticali otvaranje nekih obrta, ali plaćanjem samo na takav način nismo imali adekvatan povrat u budžet“, rekla je Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini KS.

Uvođenjem „Tax free“ principa za registraciju privrednih društava i obrta u KS bile bi ukinute naknade za osnivanje firmi u KS i općinama. Takse i naknade drugih viših nivoa vlasti refundirale bi se iz budžeta KS.Ovaj model registracije privrednih društava i obrta donio bi višestruki značaj za KS, mišljenja je Bešlija.

“Kroz poboljsanje poslovnog ambijenta ali i povećanje naplate javnih prihoda. Kada se uzme analiza na hiljadu registrovanih preduzeća ako znamo da je to 265 KM to je odmah 265 hiljada koje bi se izdvojilo iz budžeta ili 350 za regostrovana preduzeća. To je u nekom ukupnom iznosu preko 600 hiljada” istakla je Bešlija.

To bi rezultiralo dodatnim prihodima po osnovu plaćanja doprinosa za zdravstveno, te penziono – invalidsko osiguranje, što bi doprinjelo društvu, a pozitivni efekti ove mjere mogli bi se vidjeti nakon dvije godine.Također smatra, da bi ovo bio početak za provođenje reformi, pomoći i podsticaja privrede, a koji bi se morali u narednom periodu napraviti.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia