online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Vijeće ministara BiH usvojilo informaciju o sudjelovanju BiH u programu Horizont Europa

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine  usvojilo je danas Informaciju Ministarstva civilnih poslova o sudjelovanju BiH u Okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizont Europa u novom tekstu. 

Ministarstvo civilnih poslova dužno je organizirati sastanak s nadležnim entitetskim institucijama u BiH o temi poboljšanja uspješnosti u sudjelovanju u programu Horizont Europa, i o tome će informirati Vijeće ministara BiH u narednoj informaciji.

Prema podacima Evropske komisije, organizacije iz BiH su podnijele 233 aplikacije, od čega su 192 aplikacije zadovoljile pravno-formalne kriterije. Ukupno su  potpisani  ugovori o korištenju grant sredstava za 21 projekt iz programa Horizont Europa, a do kraja studenog 2022. godine za projekte iz BiH iz ovog programa je dodijeljeno 3,68 miliona eura.

Horizont Europa se sastoji od tri glavna vertikalna stupa programa: izvrsnost u znanosti, globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost te inovativna Europa.

Organizacije iz Bosne i Hercegovine sudjeluju u dva projekta izvrsnosti u znanosti i 11 projekata u dijelu globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost.

Sudjelovanje BiH je u porastu u programu EU-a za istraživanje u odnosu na prethodni program Horizont 2020. (2014. – 2020.).

Ministarstvo civilnih poslova i u 2023. godini implementiralo je tekući grant „Program za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda Horizont Europa“ i tekući grant „Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u Bosni i Hercegovini“. 

BiH I ITALIJA UZAJAMNO ĆE PRIZNAVATI VOZAČKE DOZVOLE

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa utvrđen je novi tekst Prijedloga sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Zaključivanjem ovog sporazuma uspostavlja se pravni okvir zа uzajamno priznavanje vozačkih dozvola na osnovi reciprociteta, što je dobra vijest za veliki broj građana BiH koji žive u Italiji i koji rješavanje ovog pitanja čekaju od 2016. godine. 

Predloženo je da se raniji sporazum koji je u lipnju 2016. godine prihvatilo Predsjedništvo BiH stavi izvan snage, nakon što druga strana u prethodnom razdoblju nije izrazila spremnost za njegovo potpisivanje zbog neusuglašenosti određenih pitanja u vezi sa zaštitom osobnih podataka u postupcima izdavanja zamjenskih vozačkih dozvola.

PROVEDBA MAPE PUTA ZA IMPLEMENTACIJU EU DIREKTIVE O REGULIRANIM PROFESIJAMA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o provedbi Mape puta za implementaciju EU Direktive o reguliranim profesijama 2005/36EC i 2013/55EU, s pregledom aktivnosti provedenih u ovoj oblasti od rujna 2022. godine do kolovoza 2023. godine.

Vijeće ministara BiH pozvalo je sve relevantne institucije u BiH dа  intenziviraju provedbu aktivnosti koje doprinose realizaciji preporuka iz Mape puta zа implementaciju EU Direktive о reguliranim profesijama 2005/З6ЕС  i 2013/55EU.

Vijeće ministara BiH je još 2015. godine donijelo Odluku о usvajanju Mape puta zа implementaciju EU Direktive о  reguliranim profesijama 2005/З6ЕС  i 2013/55EU2.  Mapom puta su određeni prioriteti, odnosno koraci zа preuzimanje ove direktive u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine.

IZMJENA U POVJERENSTVU ZA KONTROLU VANJSKOTRGOVINSKOG PROMETA ORUŽJA I VOJNE OPREME

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Povjerenstva za kontrolu vanjskotrgovinskog prometa oružja i vojne opreme.

Novom odlukom je u sastav Povjerenstva imenovan pukovnik Joso Pejić, predstavnik Ministarstva obrane, umjesto brigadira Darka Marjanovića, koji je otišao u mirovinu.

RATIFIKACIJA AKATA SVJETSKE POŠTANSKE UNIJE

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je i dostavit će Predsjedništvu u daljnju proceduru Prijedlog odluke o ratifikaciji akata Svjetske poštanske unije (Universal Postal Union – UPU) usvojenih na 27. redovitom kongresu Svjetske poštanske unije, održanom 2021. godine u Abidžanu, Obala Bjelokosti.

Bosna i Hercegovina na ovaj način ispunjava obveze preuzete članstvom u Svjetskoj poštanskoj uniji i pridružuje se drugim članicama UPU-a u poticanju stalnog razvoja učinkovitih i dostupnih univerzalnih poštanskih usluga – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia