online slots game malaysia
Sarajevo

Video: Polaganje cvijeća i sjećanje na prvi masakr u Ferhadiji

U Ulici Ferhadija, između brojeva 5 i 12, od granate ispaljene sa položaja iznad grada 27. maja 1992. godine poginulo je 26, a ranjeno 108 građana, dok su čekali u redu hljeb.

Ramiza Karamustafić, majka Emine Karamustafić koja je poginula na današnji dan prije 28 godina na ovom mjestu, kazala je kako se sve desilo iznenada.

Ovdje sam stanovala, svekrva mi je imala stan. Ovdje mi je poginula kćerka Emina. Imala je 13,5 godina. Stajali smo u redu. Bilo je puno naroda. Tada je naišao komšija iz Vogošće i rekao da su tamo napali, a i ja sam iz Vogošće. Otišla sam u Mihrivode. Dok sam otišla i vratila se, ovdje su pale četiri granate”, prisjetila se Karamustafić.

Kada se vratila, kako je kazala, sve je već bilo očišćeno i našla je samo patiku od kćerke. “Ako je dijete izašlo na ulicu, gađali su ga. Kako mogu da žive sa tim teretom”, poručila je Karamustafić.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva “92.-95.” Fikret Grabovica, poručio je da bi se ovi datumi i stravični događaji trebali propratiti u što većem broju.

“Ovo je dan kada bi ovdje trebale biti na hiljade građana i da na taj način damo doprinos čuvanju istine od zaborava i kulturi sjećanja”, poručio je Grabovica ukazujući na važnost njegovanja kulture sjećanja. 

Od granate ispaljene sa sprskih položaja iznad Sarajeva, u Ulici Ferhadija 27. maja 1992. godine ubijeni su:

Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia