online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Veliki interes za komercijalna testiranja na koronavirus

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opća bolnica Tešanj (OBT) u svojim PCR laboratorijama od prošle sedmice vrše i komercijalna testiranja na koronavirus, a interes je veliki – potvrdili su u izjavi za Fenu direktori ovih zdravstvenih ustanova.

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo kaže da je cijenu ovog testa od 215,2 KM odredilo Federalno ministarstvo zdravstva. Testove su kupili na tržištu, a za medicinski inducirane pacijente pozajmili su 1.500 testova od KBZ-a.

-Mi smo, uz aparat, kupili i 100 testova za komercijalna testiranja, ali smo zbog malog kapaciteta te potrebe povećanog testiranja medicinski induciranih pacijenata, do sada uradili samo šest komercijalnih testova. Interes i zahtjevi su puno veći, ali je kapacitet naše laboratorije, jer se ručno vrši ekstrakcija, samo 24 testa u jednom turnusu. Da imamo još jedan tim laboranata, mogli bismo uraditi i 40-ak testova dnevno. Dosad smo, kako smo dobili licencu, uradili 329 testova u našoj laboratoriji – navodi Škiljo.

Sama ručna ekstrakcija, pojašnjava, traje tri-četiri sata, za koje su vrijeme laboranti u skafanderima, dok cijeli proces do dobijanja nalaza traje šest sati. Zbog nedovoljnog kapaciteta briseve još uvijek šalju na testiranje i u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Epidemiološka situacija se polako smiruje i na području općine Tešanj, gdje su u ponedjeljak urađena 23 testa, od kojih je samo jedan nalaz bio pozitivan.

-Nadamo se da će se uskoro zatvoriti klaster. Trenutno na našem Odjelu za Covid-19 imamo 17 pacijenata, od kojih je deset testirano i svi su bili negativni. Danas ćemo uraditi pet retestiranja, a sutra još pet pa ako budu negativni pustit ćemo ih kućama. Bit će to prvi pacijenti koji su se na našem odjelu izliječili od koronavirusa. Nekoliko pacijenata s područja naše općine nalazi se i na Odjelu za infektivne bolesti KB Zenica – ističe Škiljo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia