online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Usvojeni prijedlozi izmjena Zakona o VSTV-u, slijedi usaglašavanje

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u prvom čitanju Prijedlog izmjena i dopuna zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Kod glasanja su bili suzdržani zastupnici iz Republike Srpske, koji su većim dijelom bojkotovali sjednicu.

Predsjedavajući Doma, Denis Zvizdić je rekao da će ovaj zakon biti upućen na dodatno usaglašavanje radi nedostatka entitetske većine.

Poslovnikom o radu Parlamenta BiH je definisano da „ako većina glasova ne sadrži jednu trećinu glasova s teritorije svakog entiteta, kolegij će nastojati, radeći kao komisija, u roku od tri dana, postići saglasnost. Ako predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg postignu saglasnost, relevantna odluka Doma smatra se usvojenom, a Dom se o tome obavještava na odgovarajući način. Saglasnost se postiže konsenzusom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg.“

U današnjem radu Parlamenta BiH za glasanje na većini tačaka nije bilo enitetske, ali je bilo opšte većine. Vrlo rijetko se dešava da se članovi Kolegija Predstavničkog doma PBiH postignu saglasnost na konsultacijama i da zakon bude usvojen, kaže zastupnik Naše stranke Damir Arnaut.

„Od Daytona do danas se nije desilo više od pet puta. Ako njih troje ne postignu saglasnost zakon se vraća u Dom. Opet je neophodno da ponovo dobije opštu većinu, a ovaj put se gleda da li je dvije trećine ili više zastupnika bilo protiv. Dakle u prvom krugu treba pet glasova za iz RS-a, a u drugom krugu ne smije biti deset protiv“, pojašanjava Arnaut za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia