online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Uspješno organizirano putovanje bh. novinara u Bihać

U organizaciji Inicijative „Odmori u BiH“, koja ima za cilj pružiti „prvu pomoć“ turističkom sektoru Bosne i Hercegovine u izazovno vrijeme pandemije, organizovano je Putovanje upoznavanja (FAM Trip) bh. medija u Bihać i okolinu, sa ciljem da se veliki potencijal bihaćke regije približi bh. javnosti.
Putovanje je organizovano uz pomoć Turističke zajednice Bihaća, a grupa od petnaestak novinara i snimatelja na put je krenula „Odmori u BiH“ autobusom ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Prva stanica za odmor, nakon oko tri sata vožnje, bila je Eko centar Konoba „Slapovi“, koja se nalazi na putu od centra Jajca ka Plivskim jezerima. Kako samo ime ovog Centra govori, njegova glavna atrakcija su opuštajući slapovi rijeke Plive, ali i odlična gastronomska ponuda u hladu rijeke i drveća.

Naredno odmorište bilo je Seosko domaćinstvo „Čardaklije“, nedaleko od Bosanskog Petrovca, na 30 kilometara od Bihaća. Pored etno sela sa bogatstvom različitih sadržaja i njegovih ljubaznih domaćina, „Čardaklije“ su specifične i po ljubavi koju gaje prema Bosanskom brdskom konju, a prizori krda konja u slobodnoj igri predstavljaju idealnu anti-stres terapiju.

Slijedila je posjeta Nacionalnom parku Una i Martin Brodu, gdje se nalazi spektakularni Milančetov buk, najveći vodopad na Uni, koji u prosjeku dostiže visinu od 63 metra.U Martin Brodu je i pravoslavni manastir Rmanj, izgrađen od unske sedre. Prvi put je podignut u 15. stoljeću, a danas predstavlja jednu od najbitnijih kulturno-historijskih atrakcija bihaćkog kraja.

Drugog dana mediji su posjetili Japodske otoke, riječne ade u naselju Račić nadomak Bihaća, povezane drvenim mostićima, a koje gledane iz zraka daju jedinstvenu sliku „srca prirode“. Zbog svoje atraktivnosti, ali i činjenice da ne raspolažu velikim smještajnim kapacitetima, Japodski otoci su i u vrijeme pandemije prilično popunjeni.

Istog dana novinari su posjetili i čuveni Štrbački buk, do kojeg se dolazi makadamskim putem kroz šumu, što predstavlja 14 kilometara dugu avanturu, nakon koje slijedi istinska nagrada – pogled na spektakularni 24 metra visok vodopad na Uni.

Uslijedio je ručak na brodici uz krstarenje Unom, u odličnom restoranu RiverDock u naselju Ripač, potom posjeta Starom Gradu Sokolac, do kojeg je nedavno put asfaltiran, a koji se nalazi na brdu Debeljača, sa kojeg se pruža krasan pogled na Bihać i okolinu.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia