online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Obilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića

Na Šehidskom mezarju Kovači danas je obilježena godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Tim povodom položeno je cvijeće i proučena Fatiha na šehidskom spomen-obilježju i na mezarju na Kovačima.

Džaferović je istakao da je Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj hitoriji Bosne i Hercegovine.

– Bio je na čelu BiH za vrijeme raspada bivše Jugoslavije i borbe za osiguranje samostalnosti, nazvisnosti i međunarodnog priznanja BiH i uspješno je dobio tu bitku. Pod njegovim vodsvom BiH je postala nezavisna, međunarodno priznata država, članica Ujedinjeih nacija. Bio je na čelu BiH u vrijeme odbrane od agresije. BiH je odbranjena od agresije, sačuvana je cjelovita i demokratska. To su postignuća koja su direktno vezana za ličnost rahmetni Alije Izetbegovića i to će zauvijek biti upisano u historiji Bosne i Hercgovine. Bio je čovjek cijenjen i na istoku i zapadu kao državnik, kao mislilac, pisac, humanista – kazao je Džaferović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, pisjetio se slika iz djentinstva i života sa svojim ocem.

– Poslije je nastao jedana turbulentan život sa zatvorima, ratovima, belajima, tako da sam imao priliku da učim sve od čovjeka koji je bio staložen, uporan, koji je na kraju, krajeva sve te problema nadvladao. Najvažnija lekcija koju me je otac naučio je vjera u Boga, strpljenje i povjerenje u ljude – kazao je Bakir Izetbegović.

U poređenju s periodom u kojem je BiH vodio Alija Izetbegović i današenjem vremenu, Bakir Izetbergović ja kazao da i danas živimo u zemlju u kojoj su političke snage podijeljene.

– Još uvijek djeluju snage koje su protiv protiv BiH i njenog napretka. Stalno se suočavamo s time i to liči na jedno natezenje konopca. U vrijeme rehmetli Alije Izetbegovića bila je stopostona vlast na tridest posto teritorije BiH, a danas je trideset posto vlasti na sto posto teritorije, tako da nije lako prave stvari vući u pravom smjeru, ali mislm da mi držimo tu stabilnost – kazao je Izetbegović.

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia