online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Urgentni centar Opće bolnice od sutra radi 24 sata svaki dan

edam vrsnih ljekara, specijalista urgentne medicine potpomognuti sa po jednim ljekarom internistom i hirurgom te  medicinskim sestrama i tehničarima, od sutra počinje novi način rada u Urgentnom centru Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ u Sarajevu. Bit će na usluzi pacijentima 24 sata svaki dan, koji zahtijevaju sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Medicinsko osoblje bit će raspoređeno u timove, a bolnički specijalisti pružat će (po trenutnim potrebama) usluge iz svoje specijalnosti, kao dosad.

Šefica Urgentnog centra Opće bolnice dr. Merima Šišić predvodi medicinski tim profesionalaca, najodgovornija je da na tom odjeljenju sve funkcionira dobro.  

Sudeći po pripremama, nema sumnje da će tako i biti, iako se počinje s minimalnim kadrom.

– S obzirom da nam je određena složena lista dijagnoza na koju dajemo uslugu očekujemo i tešku trijažu. Kao osobe koje se bave urgentnom medicinom,  u posao ulazimo hrabro i odgovorno – kaže dr. Šišić.

Nada se i dobroj saradnji s kolegama iz domova zdravlja i Hitne medicinska pomoći, koji inače rade trijažu pacijenata što se upućuju u Opću bolnicu ili KCUS.  

Kako se ističe u saopćenju za javnost, ono što bi trebalo doraditi je lista dijagnoza koja nije izbalansirana između različitih nivoa zdravstvene zaštite.

– Tako je na ovoj listi ostalo da se u Opću bolnicu upućuju  i pacijenti za koje u Ustanovi nemamo specijaliste kao što je hematolog, nefrolog, torokalni hirurg, specijalista za interventnu kardiologiju. Zbog toga je  Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo upućen zahtjev za reviziju te  liste – navodi se.

– Na osnovu dogovora, postignutog između domova zdravlja, Hitne medicinske pomoći i Opće bolnice, uspostavljen je „evidencijsko-informacijski  sistem“ da bi se u svakom trenutku znao broj raspoloživih slobodnih kapaciteta u Bolnici. O tome će izvještavati dva puta dnevno, kolege iz primarne zdravstvene  zaštite – navodi se.  

– Nadam se da ćemo odgovoriti izazovima, ali uz podršku svih u zdravstvenom sistemu, kao i naših građana – kaže tim povodom direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia