online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Univerzitet u Sarajevu među 5,1 posto najboljih univerziteta u svijetu prema Webometricsu

Univerzitet u Sarajevu na svjetskoj listi Webometrics nalazi se na 1593. poziciji, te je  najbolje rangirani univerzitet iz Bosne i Hercegovine, kazao je rektor UNSA Rifat Škrijelj danas na pres-konferenciji. 

Na Webometricsovoj listi nalazi se više od 31.000 univerziteta, a rangiranje se vrši na osnovu tri kriterija: utjecaj, otvorenost i izvrsnost. Novim rangiranjem Univerzitet u Sarajevu svrstan je u prvih 5,1 posto najboljih univerziteta u svijetu.

Kada je u pitanju rangiranje za Evropu, Univerzitet u Sarajevu je na 599. mjestu od ukupno 6.037 rangiranih univerziteta. Rangiranje za region centralnoistočne Evrope pokazuje da se Univerzitet u Sarajevu nalazi na 97. mjestu od 2.758 univerziteta.

U julu 2022. godine Univerzitet u Sarajevu je bio pozicioniran na 1.713. mjestu, te pomak za 120 mjesta na rang-listi predstavlja značajan napredak. Rektor je kazao da je period pandemije značajno utjecao na međunarodne aktivnosti, što se svojevremeno odrazilo i na pad.

-Za sada držimo trend poboljšanja na rang-listi. Zadržali smo svoju poziciju među najboljih 10 posto u Evropi – kazao je rektor  Škrijelj.

Govoreći o aktivnostima UNSA kazao je  da bi uskoro trebao biti  potpisan ugovor o izvođenju radova na Univerzitetskoj biblioteci koja će biti u Kampusu UNSA.

Također je istaknuo da se kraju privodi i izrada master plana za UNSA.

-Nakon  toga ćemo krenuti prema našem osnivaču i Općini Novo Sarajevo. UNSA ostaje opredijeljen da razvija Kampus UNSA – kazao je rektor Škrijelj.

Govoreći o odnosu Slovenije i Hrvatske kad je riječ o  priznavanju diploma, kazao je da će UNSA i putem rektorske konferencije otvoriti to pitanje.

-Mislim da ćemo imati razumijevanje naših susjeda. UNSA je posvećen svim tim pitanjima, ali se kompliciraju situacije sa diplomama. To nije slučaj sa drugim zemljama u Evropskoj uniji, Njemačkom, Austrijom… – naveo je.

Škrijelj je kazao  da  je problem u Republici Hrvatskoj to što Agencija za razvoj visokog obrazovanja nije članica ENQA-e, te da nije pozitivno ocijenjena kao druge agencije u regionu.

Kada je riječ o Sloveniji potrebno je da se donesu rješenja da su univerziteti akreditirani i prije 2014. godine jer se zbog toga studentima koji su ranije završili studij ne priznaju diplome. Ta rješenja ranije je trebala izdati Agencija za razvoj  visokog obrazovanja.

Prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Enita Nakaš izjavila je da je  kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u EU značajan  za Univerzitet u Sarajevu.

Ona je podvukla da  dobijanje kandidatskog  statusa  znači puno i za obrazovanje. Nakaš je istakla da se na taj način otvorila mogućnost  za povećanje broja bilateralnih ugovora i da naši studenti idu i izvan EU, te uopšte za bolju akademsku saradnj .

Univerzitet u Sarajevu ima saradnju sa više od 200 visokoobrazovnih institucija širom Evrope sa kojima uspješno implementira razmjenu studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia