online slots game malaysia
KulturaVijesti

Uložena dva miliona KM u filmsku industriju generisat će oko sedam miliona

Za finansiranje i sufinansiranje domaće produkcije u ovoj godini je planirano izdvajanje milion maraka, što je viši iznos od dosadašnjeg, dok će kao novi način podrške filmskoj i TV produkciji iz budžeta Kantona Sarajevo kroz poticajna sredstva biti izdvojeno dva miliona maraka.

– Ova vrsta poticaja je modalitet koji se koristi širom svijeta, a posljednjih godina je sve prisutniji, što je slučaj i u zemljama jugoistočne Evrope gdje su predvodnici ovog trenda Hrvatska, Srbija i Mađarska – kazao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, govoreći na pres konferenciji o uvođenju i korištenju poticajnih sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo za stimuliranje filmske i TV produkcije u KS.

Avdić je kazao da samo tri zemlje u regionu nisu imale tu vrstu poticaja: Bosna i Hercegovina, Albanija i Moldavija.

On je istaknuo je da će biti izdvojeno dva miliona maraka iz budžeta Kantona Sarajevo a kroz povrat od 30 posto uloženih sredstava u proizvodnju audio-vizuelnog sadržaja na području Kantona Sarajevo, te će ta uložena sredstva u Kanton Sarajevo generisati oko sedam miliona maraka iz privatnog sektora i stranih izvora.

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Jovan Marjanović kazao je da je SFF osim što je filmski festival, motor za razvoj filmske industrije.

Predsjednica Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini Elma Tataragić navela je da Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sarađivalo sa strukovnim udruženjima – Udruženjem filmskih radnika u Bosni i Hercegovini i Udruženjem rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini pri formiranju pravilnika.

Tataragić navodi da je napravljen napredak u uređenju ove oblasti.

– Sada imamo jako dobar Pravilnik za poticaje i dobar Pravilnik za filmsku produkciju na nivou Kantona Sarajevo, te samim tim značajnu platformu za daljnji razvoj audio-vizualnog sektora koji, iako godinama ostvaruje rezultate, također stagnira kada su u pitanju neke profesije, infrastruktura i tehnička opremljenost – podvukla je ona.

Istakla je da će se sredstva za produkciju po novom Pravilniku dodjeljivati po utvrđenim kriterijima, tj. po izvrsnosti za domaću proizvodnju projekata.

Tataragić se također osvrnula da poticaji znače i ponovno oživljavanje poslova vezanih za filmsku i audio vizuelnu industriju koji su pred nestankom, jer zbog nedostatka posla neophodni filmski radnici su odlazili iz BiH.

Proteklih godina bili smo svjedoci da su mnoge filmske profesije odumrle, da mi ne možemo sklopiti filmsku, televizijsku ekipu, a radimo film, tv seriju – ocijenila je Tatargić, dodavši da se situacija mijenja te da se tako daje mogućnost mladima i da napreduju i da samim tim ostaju u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia