online slots game malaysia
KulturaVijesti

U Sarajevu kolektivna izložba učenika iz Nove Kasabe i slikara Kemala Konakovića

U prostorijama galerije Berisa akademija u Sarajevu danas će biti otvorena kolektivna izložbu slika i fotografija učenika Edukativnog centra Nova Kasaba kao i izložbu radova akademskog slikara Kemala Konakovića.

Magistar likovne umjetnosti grafika i nastavnik likovne kulture u Edukativnom centru Nova Kasaba Kemal Konaković već pet godina dva puta sedmično putuje u Novu Kasabu, mjesto u općini Milići gdje podučava učenike slikarskim tehnikama.

Na izložbi će biti izložene fotografije pejzaža iz Nove Kasabe, a otvorenju izložbe prisustvovat će i ministar kulture Kantona Sarajevo Samir Avdić, kao i druge zvanice iz svijeta kulture i obrazovanja te pet najtalentiranijih učenika iz likovne kulture od petog do devetog razreda.

– Edukativni centar Nova Kasaba predstavlja 130 učenika koji vode borbu za bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Oni od 2014. godine vode borbu za svoju budućnost – kazali su iz Osnovne škole Malta iz općine Novo Sarajevo.

Od 1. septembra 2017. godine odlukom Vlade Kantona Sarajevo upisani su u JU OŠ “Malta” iako je ta škola od njih udaljena 123 kilometra, ali namjera je da se tim učenicima osiguraju prava zagarantirana Ustavom i međunarodnim konvencijama.

Konaković kaže da je njegov prvi profesionalni angažman bio upravo u tom centru što je za njega predstavljalo veliku odgovornost i put u nepoznato.

– Nakon pet godina rada u Edukativnog centru Nova Kasaba osjećam se produhovljenije, ozbiljnije i odgovornije prema sebi kao i prema učenicima i učenicama Edukativnog centra Nova Kasaba – dodao je.

Izložba koju je moguće pogledati danas od 14 sati, kada će biti otvorena,  ima humanitarni karakter, a prihod od prodatih fotografija i slika bit će iskorišten za nabavku likovnog i školskog materijala za potrebe učenika Edukativnog centra Nova Kasaba.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia