online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Ministar Podžić-general Cavoli: Potvrda snažne američke podrške BiH

) – Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa saradnicima, razgovarao je u petak sa k

omandantom Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, generalom Christopherom Cavolijem i njegovim saradnicima.

General Cavoli boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u svrhu praćenja vježbe “Brzi odgovor 21” koja se održava na tri lokacije Oružanih snaga BiH, gdje pripadnici Vojske SAD-a  zajednički sa pripadnicima OS BiH uvježbavaju određene procedure i radnje, koje imaju za cilj jačanje ukupnih kapaciteta za obuku naših pripadnika, kao i jačanje stepena interoperabilnosti i združenog djelovanja u multinacionalnom okruženju.

Ministar Podžić je na početku razgovora izrazio dobrodošlicu generalu Cavoliju i pozdravio odluku Vojske SAD-a da se dio vježbe “Immediatte response 21” realizira sa Oružanim snaga BiH, gdje 800 pripadnika Vojske SAD-a izvodi zajedničku vježbu sa pripadnicima OS BiH.

To pruža izvanrednu mogućnost za jačanje individualnih i kolektivnih vještina naših pripadnika,  i svojevrsna je prilika za stvaranje dugoročnih i korisnih prijateljstava među pripadnicima naših vojski.

– Dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu sa OS BiH vidimo kao potvrdu snažne opredijeljenosti, podrške i pomoći SAD-a procesu daljnjeg osnaživanja mira i stabilnosti u našoj zemlji i široj regiji – istakao je ministar Podžić tokom sastanka.

Tokom razgovora je naglašena i činjenica da su SAD najvažniji strateški partner našoj zemlji i institucijama odbrane BiH, što se najbolje vidi na brojnim primjerima materijalne i finansijske pomoći Oružanim snagama BiH, putem FMF i FMS programa, te kroz program Državnog partnerstva sa saveznom državom Meryland, programom “Vojska-Vojsci”, IMET programom koji podrazumijeva različite nivoe vojnog školovanja i usavršavanja naših pripadnika, kao i brojne druge bilateralne i multilateralne aktivnosti u kojima MO i OS BiH zajednički učestvuju sa pripadnicima OS SAD-a.

Ministar Podžić je generala Cavolija upoznao sa aktivnostima koje MO BiH provodi u kontekstu saradnje sa NATO-om i ispunjenja obaveza proisteklih iz “Programa reformi”, kao i o aktivnostima koje se odnose na druge alate partnerstva sa NATO-om, kao što su PARP, OCC, Building Integrity, DEEP – Defense Enhancement Education Program.

Ministar je i ovom prilikom iskazao zahvalnost Vladi SAD-a na doniranim sredstvima za nabavku novih helikoptera za potrebe OS BiH, čija je implementacija upravo u toku, te iznimno značajnoj donaciji 58 visokomobilnih višenamjenskih motornih vozila HAMVI M1152.

Razgovaralo se i o našem zajedničkom učešću u operacijama podrške miru u okviru misije „Odlučna podrška“ u Afganistanu gdje du naši pripadnici stekli značajna iskustva, učvrstili operativna partnerstva i gdje trenutno sa našim operativnim partnerima koordiniramo proces povlačenja i završetka ove višegodišnje misije.

Na kraju se ministar Podžić još jednom zahvalio generalu Cavoliju što je odlučio lično prisustvovati vježbi Immediate Response 21 i naglasio činjenicu da ovakav pristup, podrška i pomoć našoj zemlji ukazuje na samo jednu činjenicu, a to je da „ulaganje u BiH podrazumijeva ulaganje u mir, sigurnost i stabilnost, ne samo u BiH nego i u cijeloj regiji.“

General Cavoli je u svom obraćanju zahvalio ministru Podžiću na izdvojenom vremenu i prilici da se realizira ovaj sastanak i iskazao snažnu podršku našoj zemlji i reformskim procesima koji se trenutno realiziraju, a posebno je naglasio značaj ostvarenih vidova saradnje sa NATO-om.

U tom smislu je  posebno istakao značaj, ulogu i doprinos  OS BiH u dosadašnjim operacijama kolektivne sigurnosti, gdje je izrazio zahvalnost našoj zemlji na učešću u operacijama podrške miru u okviru misije Odlučna podrška u Afganistanu, u kojoj naši pripadnici rame uz rame sa pripadnicima Vojske SAD-a vrlo hrabro i profesionalno izvršavali svoje zadatke i doprinosili globalnoj sigurnosti.

U razgovorima je iskazana zahvalnost za podršku koju su naše institucije pružile u organizaciji vježbe Immediate Response 21, te je još jednom naglašena opredijeljenost Komande  Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku da bude u podršci  našoj zemlji i našim oružanim snagama i u budućnosti.

General Cavoli se danas, također, sastao i sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i njegovim saradnicima, a za sutra je planirano praćenje vježbe na lokacijama gdje se ista izvodi.

Dan za Visoke zvanice (DV Day)  će biti upriličen danas  na poligonu za obuku „Manjača“, gdje se očekuje prisustvo visokih državnih dužnosnika, ambasadora, vojnih atašea, kao i brojnih drugih zvanica, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia