online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U Općoj bolnici prvi put urađen carskim rezom porod trudnice zaražene koronom

Na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’, medicinski tim je danas, prvi put tokom aktuelne pandemije,  uradio porod carskim rezom pacijentici pozitivnoj na SARS-Cov 2.

Radi se o pacijentici iz Goražda (BPK), trećerotki i terminskoj trudnici sa dva prethodna carska reza. Njoj je, u sklopu preoperativne pripreme, prije dva dana na PCR testiranju utvrđeno da je zaražena koronavirusom.  

Operacija je urađena prema trenutnim smjernicama za Covid pozitivne trudnice u spinalnoj anesteziji, koja se već rutinski primjenjuje u Općoj bolnici na ginekološko-akušerskim operativnim zahvatima.

Tokom operativnog zahvata, koji je urađen u skladu s protokolom, pacijentica je sve vrijeme bila budna i u komunikaciji s  operativnim timom. Postoperativno stanje majke je uredno kao i novorođenčeta, koje je uz majku, uz sve preporučene mjere zaštite i  samozaštite.

Majka i beba su smješteni u porodiljsku sobu, planski određenu za takve slučajeve, sve u svrhu normalne funkcije porodilišta, kao i prije pandemije.

Medicinski tim koji je danas uradio carski rez pacijentici pozitivnoj na Covid-19 predvodila je šefica ginekološko-akušerskog  odjeljenja prim. mr. sci. dr. Aida Đurđević, asistenti su dr. Adnan Pezo i dr. Sead Ibrahimović. U anesteziološkom timu su bili dr. Dejana Đonović- Omanović i anestetičar Nefis Guhdija,  te instrumentari MT Sajma Dacić i Enida Izmirlić.

Za novorođenče je bila zadužena šefica Odjeljenja za pedijatriju dr. Jasmina Šlaku i pedijatrijski medicinski tehničar Maida Arapović.

– Porodilište Opće bolnice radi u punom kapacitetu, poštujući sve preporučene epidemiološke mjere – saopćeno je iz te zdravstvene ustanove.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia