online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

U maju otvaranje Kontakt tačke BiH sa EUROPOL-om

U Sarajevu je u utorak potpisan Pravilnik o radu i operativnoj saradnji zajedničke Kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s Evropskim policijskim uredom, čime je ova država korak bliže uspostavljanju potpune suradnje s EUROPOL-om, javlja Anadolija.

Pravilnik, koji je važan preduslov za uspostavljanje pune operativne saradnje s EUROPOL-om, potpisali su predstavnici policijskih agencija koje su uključene u rad Kontakt tačke, koja će, kako je danas najavljeno biti zvanično otvorena 9. maja, simbolično, na Dan Evrope.

Ceremoniji potpisivanja Pravilnika prisustvovali su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i šefica Odjela za strategije i vanjske odnose EUROPOL-a Patricia Silveira.

“Današnjom verifikacijom Pravilnika o radu i operativnoj saradnji učinjen je veliki korak za Bosnu i i Hercegovinu, jer će bitno olakšati naše pridruživanje Evropskoj uniji kao području slobode, bezbjednosti i pravde koje počiva na poštivanju temeljnih ljudskih prava”, rekao je Nešić.

Kako je rekao, ovim korakom se otklanja i posljednja formalna prepreka za cjelovitu i potpunu operativnost u saradanji Bosne i Hercegovine i ove vrlo važne međunarodne organizacije.

“Uvjereni smo da će EUROPOL, kao centar za podršku provođenja zakona i čvorište za razmjenu informacija o kriminalnim aktivnostima učiniti našu zemlju bezbjednijom i bližom porodici evropskih zemalja”, kazao je Nešić.

Dodao je kako se završetak radova na pripremi Kontakt tačke Bosne i Hercegovine sa EUROPOL-om, koja će biti smještena u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH, biti završeni u maju ove godine kada će biti i svečano otvorena.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler istakao je kako je riječ o izuzetno vaznom koraku u pravcu operacionalizacije i sporazum koji BiH ima potpisan s EUROPOL-om.

Govoreći o tome koji su naredni koraci, Sattler je kazao kako je u toku realizacija donacije informatičke opreme koju EU osigurava, a drugi korak podrazumijeva rekonstrukciju prostorija u Ministarstvo gdje će se nalaziti Kontakt tačka. Svi radovi trebali bi biti gotovi do 9. maja.

Sattler je ukazao na značaj saradnje sa EUROPOL-om u kontekstu borbe protiv organiziranog kriminala, ekonomskog kriminala, terorizma, cyber kriminala, ilegalnih migracija, krijumčarenja narkotika, seksualne eksploatacije.

“Sada se od BiH očekuje da još i više pokaže rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupicije, koji su, izemđu ostalog, jasno navedeni među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije iz 2018. Bosna i Hercegovina će imati priliku da koristi sve instrumente EU-a koji su joj dostopuni u borbi protiv organizovanog kriminala i transnacionalnih prijetnji”, zaključio je Sattler.

Šefica Odjela za strategije i vanjske odnose EUROPOL-a Patrícia Silveira kazala je kako današnje potpisivanje predstavlja važan korak ka punoj operacionalizaciji sporazuma koji je potpisan sa EUROPOLO-om, a istovremeno signal potvrde i opredjeljenja svih domaćih vlasti da se krene u tom pravcu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia