online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Mijatović: Krajnje je vrijeme da vlasti prihvate LGBTI osobe i njihova prava

Nasilje protiv LGBTI osoba, branitelja ljudskih prava i novinara u Banjoj Luci zabrinjavajući je i opasan razvoj događaja i kršenje prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja, kazala je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Projekcija filma u organizaciji LGBTI grupa bila je planirana za subotu, 17. marta, u Banjoj Luci, ali neposredno prije događaja policija je izdala zabranu održavanja zbog sve češćih prijetnji nasilnih grupa.

– Prijetnja nasiljem učesnicima skupa nije dovoljan razlog za zabranu okupljanja. Naprotiv, to je dodatna obaveza vlastima da osiguraju održavanje događaja i omoguće ostvarivanje prava na slobodu mirnog okupljanja i slobodu izražavanja bez straha od nasilja – naglasila je Mijatović.

U saopćenju je podsjetila da države članice Vijeća Evrope imaju obavezu provoditi ljudska prava bez diskriminacije, a samim tim svi građani Bosne i Hercegovine imaju ista ljudska prava i moraju ih ravnopravno ostvarivati.

– To znači da LGBTI osobe, kao i svi ostali, moraju imati mogućnost mirnog okupljanja, bez nasilja i govora mržnje – podvukla je komesarka.

Mijatović je istaknula da se optužbe o tome da je policija propustila intervenirati moraju učinkovito istražiti i ako se potvrde kao istinite, vlasti moraju adekvatno reagirati i izdati jasne upute policiji kako bi osigurali učinkovitu zaštitu LGBTI i drugih događaja u budućnosti.

– Oni koji se protive LGBTI pravima ne poštuju svoju predanost ljudskim pravima općenito. Njihovi postupci su u suprotnosti s našim zajedničkim evropskim vrijednostima dostojanstva, uključenosti, jednakosti i poštivanja vladavine prava – upozorila je Mijatović.

Napominje i da je od vitalne važnosti da vlasti poduzmu odlučnu akciju kako bi osudile govor mržnje i netoleranciju, te jasno stavile do znanja da su LGBTI osobe sastavni dio društva i da se njihova ljudska prava moraju poštovati.

Izrazila je solidarnost s LGBTI zajednicom u Bosni i Hercegovini i urednicom portala „E-trafika“ Vanjom Stokić i svim ostalim novinarima i aktivistima koji se bore za svoja prava te je najavila da će pomno pratiti razvoj događaja, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia