online slots game malaysia
Sarajevo

U KS preostalo još 300 HPV vakcina

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, prvo u Bosni i Hercegovini, obezbijedilo sredstva i nabavilo HPV vakcine kojima se postiže zaštita od infekcije Human Papillomavirusom i sprečava obolijevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života.

Od 2006. godine je u preko 160 zemalja odobrena primjena HPV vakcina, te uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja.

„Ovu vakcinu u KS mogu primiti sve djevojčice i djevojke starosti od 11 do 26 godina, svakim radnim danom od 8:00 do 15:00 sati na vakcinalnim punktovima Doma zdravlja KS, na tri lokacije u gradu. To su OJ Dom zdravlja Centar, OJ Dom zdravlja Novi Grad i OJ Dom zdravlja Ilidža. Potrošeno je preko 500, a preostalo je još 300 doza ove vakcine“, naveo je ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić.

Najbolji primjer efikasnosti vakcine je u Australiji, koja bi mogla postati prva zemlja u svijetu koja je proglasila eliminaciju raka grlića maternice zbog visokog obuhvata imunizacije. Odlični rezultati su postignuti i u skandinavskim zemljama, te drugim zemljama gdje se godinama daje ova vakcina.

Ministar Vranić je ovim povodom naglasio i da Ministarstvo zdravstva KS u budžetu za narednu godinu planira nabavku većeg broja ovih vakcina, što će omogućiti da one budu na raspolaganju i djevojčicama i dječacima svih dobnih skupina, a u skladu sa uputama proizvođača.

Pozvao je sve zainteresirane djevojke navedenih dobnih skupina u KS da potraže svoju dozu do isteka zaliha.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia