online slots game malaysia
Vijesti

Dnevnik TVSA// Hoće li doći do promjene odluke o uvećanju plata uposlenicima u javnom sektoru za 5%

Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu kao i Nacrt Zakona o njegovom izvršavanju naći će se pred zastupnicima naredne sedmice, 8. februara za kada je zakazana Četvrta radna sjednica Skupštine KS. Budžet iznosi skoro 1,2 milijarde KM.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo pozvao je zastupnike u Skupštini KS da pokažu odgovornost i ne usvoje budžet dok se ne promijeni odluka kantonalne Vlade kojom je planirano da plate uposlenicima u javnom sektoru budu uvećane za 5%.


“Radnici sa najnižim primanjima ne bi osjetili nikakvo povećanje. Dakle, uvećanje plaća bi bilo nula maraka. Oni koji imaju plate preko 2400 maraka, dobili bi 120 maraka ili više. To je prije svega jedno nepravično rješenje.”– kazao je Enes Šabić, u ime Samostalnog sindikata državnihslužbenika i namještenika u organima državne službe.

Elvis Vreto, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo objašnjava:
“Nacrt budžeta, mislim da treba ići na usvajanje u javnu raspravu i sve ove prijedlog i sugestije da Vlada razmotri. Ponavljam, mi smo dali i zaključkom Skupštine pozvali Vladu da nastavi razgovore i pregovore sa samostalnim sindikatima na ovu temu. Zaista nemamo uvid i ne znam koliko bi bilo praktično ovaj prijedlog Sindikata da se svima poveća na 120 i da li je on formalno-pravno provodiv. Taj odgovor treba da da Vlada.”

Bivši premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je tvrdio da nema dovoljno novca za novo uvećanje plata radnicima u javnom sektoru.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia