online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U KS 91 novozaražena osoba koronavirusom, tri preminule

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata je obrađeno je 572 testa, od toga je 91 novi slučaj zaraze koronavirusom – kazao je na pres-konferenciji član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Kemal Beganović. 

Uzorci su prikupljeni u periodu od 27. do 29. decembra.

Beganović je istakao kako je broj oporavljenih osoba i dalje veći od broja novozaraženih i u protekla 24 sata broj opravljenih je 155.

– Nažalost u protekla 24 sata registrirana su tri smrtna ishoda – kazao je Beganović.

U Kantonu Sarajevo trenutno je hospitalizirano 195 pacijenta, od toga 133 pacijenta je hospitalizirano u Kliničkom centu Univerziteta u Sarajevu, uključujući i izolatorij Podhrastovi, a u Općoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš” je hospitalizirano 62 pacijenata.

Na respiratoru se ukupno nalazi 16 pacijenata, od toga 13 pacijenata je u KCUS-u i tri pacijenta je u Općoj bolnici. Na neinvazivnoj ventilaciji je ukupno 13 pacijenata.

U protekla 24 sata s bolničkog liječenja otpušteno je 18 pacijenata.

U KS do danas registrirano je 24.136 potvrđenih slučajeva koronavirusa, od toga 22.473 je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U Kantonu Sarajevo trenutno je aktivno 1.285 slučaja zaraze koronavirusom.

– U KS do danas je registrirano 378 smrtnih slučajeva uzrokovanih infekcijom koronavirusom – kazao je Beganović.

Govoreći o kretanju epidemije, istakao je da je prije mjesec dana, 30. novembra, broj novozaraženih bio 212, na bolničkom liječenju bilo je 314 pacijenata a broj aktivnih slučajeva bio je 3.916.

– Danas je broj novozaraženih 91, na bolničkom liječenju je 195 pacijenata a broj aktivnih slučajeva 1.285 – kazao je Beganović. 

Predsjednica Kriznog štaba Aida Pilav prezentirala je analizu epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, nakon 285 dana epidemije koronavirusa u KS, od trenutka prijave prvog slučaja zaraze koronaviruom.

– Prvi slučaj zaraze koronavirusom u KS-u potvrđen je 20. marta i u period marta, aprila i maja imali smo dosta mirnu situaciju, to je bio period “lockdowna”. Nakon toga u julu i augustu došlo je do eksponencijalnog rasta, međutim nažalost početkom oktobra došlo je do iznimno velikog rasta novozaraženih u KS – kazala je Pilav.

Dodala je da se danas situacija promijenila u odnosu na mart, kada je potvrđen prvi slučaj zaraze u KS-u.

Napomenula je da je ukupan broj obrađenih PCR testova 109.698, a ukupan broj pozitivnih testova u periodu mart-decembar bio je 21,9 posto.

– Početkom novembra imali smo oko 50 posto pozitivinih od ukupnog broja testiranih, a u posljednih 20-ak dana taj se broj kreće između 15 I 20 posto, a jutros je 15 posto – kazala je Pilav.

Ukupno u izolaciji oboljelih kontakata je više od 52.000 stanovnika. 

– U dobnoj strukturi najveći broj zaraženih pripada radno aktivnom stanovništu u dobi od 31. do 45. godine života. Najmanje zaraženih je u skupini od 0 do 5 godina i od 76 – 80 godina i više. Međutim kada govorimo o dobnoj strukturi pacijenata sa smrtnim ishodom najveći broj smrtnih ishoda je među starijim stanovištvom – kazala je Pilav.

Istakla je da “sadašnji indikatori pokazuju da je situacija bolja nego što je bila u uktobru i novembru”.

– Međutim, još uvijek se epidemiološki govori o nestabilnoj situaciji gdje može vrlo brzo doći do nekog poremećaja ove situacije i nije vrijeme za opuštanje. Na temelju indikatora koji se prate donose se i odgovarajuće odluke i te odluke pažljivo donosimo u koordinaciji sa svim nivoima u BiH – kazala je Pilav. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia