online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U Kantonu Sarajevo do danas vakcinisano 6.909 djece, a broj oboljelih od morbila 3.315

Od početka pojave zarazne bolesti morbila u Kantonu Sarajevo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, nakon što je dobilo Stručno mišljenje od Zavoda za javno zdravstvo KS 26. januara 2024. godine proglasilo epidemiju morbila na području Kantona Sarajevo.


U januaru 2024. godine prijavljeno je 15 oboljelih i 490 eksponiranih osoba,  osoba koje su bile u kontaktu s oboljelim.


Od proglašenja epidemije, u cilju transparentnosti informacija za javnost, uposlenici Zavoda za javno zdravstvo KS su na web stranici Zavoda svakodnevno ažurirali podatke o broju oboljelih, te je Ministarstvo zdravstva održalo niz sastanaka sa zdravstvenim ustanovama u cilju praćenja epidemije i poduzimanja mjera u cilju spriječavanja širenja epidemije, o čemu je obaviještena šira javnost.


Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo predložilo je konkretne korake i mjere Vladi Kantona Sarajevo, a koje je Vlada Kantona Sarajevo usvojila na 10. sjednici održanoj 01.02.2024. godine.


Do danas, u Kantonu Sarajevo je vakcinisano 6.909 djece, a broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo je 3.315. Broj oboljele djece je trenutno u opadanju, a vakcinacija se redovno obavlja u svim OJ Doma zdravlja Kantona Sarajevo.


Nažalost, još uvijek je veliki broj nevakcinisane djece i to je razlog pojave i širenja epidemije.


Usvojene mjere i dalje su na snazi, a Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i pedijatri u Kantonu Sarajevo kontinuirano pozivaju roditelje da vakcinišu svoju djecu, jer je vakcinacija protiv morbila najučinkovitija mjera za sprečavanje širenja epidemije.


Mjere su dostupne i na web stranici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, našim društvenim platformama, kao i na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Zavod za javno zdravstvo KS kontinuirano radi na edukaciji građana kako bi se što veći broj djece vakcinisao.


Sve informacije su transparentne i na svaki novinarski upit smo bili i ostali dostupni. Od proglašenja epidemije u medijima smo, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo KS detaljno objasnili i redovno pozivali roditelje da vakcinišu djecu kao jedinu efikasnu mjeru za sprečavanje obolijevanja većeg broja djece. Kroz brojna gostovanja u medijima, objasnili smo i to da smo prvi proglasili epidemiju u odnosu na druge u FBiH, vakcinisali najveći broj djece u BiH i svako medijsko obraćanje koristimo da apelujemo na roditelje za vakcinaciju, pa tako i ovaj put.


Shodno navedenom, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo će i dalje pratiti situaciju u vezi sa epidemijom morbila, te poduzimati mjere u skladu sa nadležnostima i bez potrebe širenja panike među građanima Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia