online slots game malaysia
KulturaVijesti

U Institutu “Yunus Emre“ u Sarajevu otvorena izložba kaligrafskih radova

U Institutu “Yunus Emre“ (YEE) u Sarajevu otvorena je izložba kaligrafije koju čine radovi bosanskohercegovačkog kaligrafa Abdulhaka Hadžimejlića, javlja Anadolu.

Hadžimejlić je u obraćanju novinarima kazao da je veoma sretan što je otvorio izložbu upravo tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

Na izložbi koja nosi naziv “Dođi i vidi šta čini ljubav“ izloženo je ukupno 37 kaligrafskih radova.

“Izložbu sam posvetio rahmetli majci. Veoma sam sretan zbog ove izložbe i pozivamo sve da posjete događaj”, rekao je Hadžimejlić.

Prisutni su povodom otvaranja izložbe mogli uživati u predivnim izvedbama i ilahijama Armina Muzaferije.

Izložba će ostati otvorena sve do 5. aprila.

Radovi mladog i uspješnog bosanskohercegovačkog kaligrafa Hadžimejlića svoje mjesto našli su u desetinama zemalja širom svijeta, a svoje kaligrafsko umijeće i vještinu prošle godine je pokazao levhom ispisanom u obliku sarajevske Istiklal džamije, jedne od najvećih u Bosni i Hercegovini.

Hadžimejlić je mlad čovjek, ali je već izrastao u vrsnog kaligrafa koji je, bez sumnje, pravi majstor svog posla, neko ko kaligrafiju živi i kome je ona u srcu.

Historičar umjetnosti po struci, Hadžimejlić je studirao na Univerzitetu Selcuk u Konyi, a velika ljubav prema ovoj umjetnosti bila je presudna da danas djeluje kao kaligraf. Svojim učiteljem smatra Muniba Obradovića, vrsnog mostarskog kaligrafa koji se školovao u Kairu. Također, imao je priliku učiti i od vrsnih turskih kaligrafa, prvenstveno od braće Abdurrahmana i Seyyita Ahmeta Depelera, ali i nekih drugih.

Kako islamski propisi zabranjuju slikanje i vajanje likova, islamska umjetnost se bazirala na lijepo ispisivanje teksta – kaligrafiju, koju danas nazivamo arapskom ili islamskom kaligrafijom, a koja se razvila sa mnogo različitih vrsta pisama (nesh, sulus, ta’lik, divani…) i načina odnosno stilova pisanja (u redovima, obliku kruga, predmeta, građevina).

Tekstovi kaligrafskih ispisa su skoro uvijek ajeti iz Kur’ana, nešto rjeđe hadisi (poruke Poslanika Muhammeda) i jako rijetko neke druge izreke ili tekstovi. Kaligrafske radove obično nalazimo unutar džamija i drugih sakralnim građevina, ali isto tako i u obliku džamija.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia