online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Federalno ministarstvo najavilo kampanju “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!”

Uslijed zabrinjavajućih statističkih podataka o sigurnosti saobraćajnih na cestama, velikog broja žrtava i teško ozlijeđenih osoba u prethodnim godinama, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija najavljuje pokretanje druge medijske kampanje pod nazivom “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!”.

Rezultati istraživanja Evropske unije ukazuju na to da je korištenje mobilnih uređaja prilikom upravljanja vozilom jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Koncept društvenog marketinga, koji je koncipiran sredinom sedamdesetih godina, potvrdio se kao efikasna strategija za suzbijanje nepoželjnog ponašanja učesnika u prometu te predstavlja ključni faktor u poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa, kako u smislu preveniranja uzroka saobraćajnih nesreća, tako i u smanjenju njihovih posljedica, saopćeno je iz Ministarstva.

Vođeni pozitivnim rezultatima prethodne kampanje, djelujući kao pokretač, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je u okviru vlastitog resora prepoznalo vrijedne nositelje društvene odgovornosti i osjetljivosti – BH Telecom, HT Eronet i JP Autoceste Federacije BiH kao ključne partnere u ostvarenju ove inicijative.

Ova inicijativa, usklađena s općim javnim interesom, imaće za cilj smanjenje korištenja mobilnih uređaja tokom vožnje, što će posljedično rezultirati smanjenjem broja saobraćajnih nesreća i ozljeda.

Početak kampanje „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!“ je u utorak, 02. 04. 2024. godine. Ovaj datum je simbolično odabran budući da je 03. 04. 1973. godine obavljen prvi poziv mobitelom, što predstavlja prekretnicu u svakodnevnom životu, ali i saobraćaju. Kampanja će trajati od 02. do 30. 04. 2024. godine, a BH Telecom, HT Eronet i JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine će u sklopu svojih promotivnih aktivnosti poticati svijest učesnika u saobračaju o neprihvatljivosti korištenja mobilnih uređaja tokom vožnje.

Nadležna ministarstva unutarnjih poslova u kantonima, kao ključna karika u lancu sigurnosti saobraćaja na cestama, dosljedno će provoditi aktivnosti u skladu s Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini. Njihov neosporni doprinos proizlazi iz redovnih aktivnosti usmjerenih na unapređenje sigurnosti u saobraćaju, čime se kontinuirano radi na stvaranju sigurnijeg saobraćajnog okruženja za sve učesnike.
Ovom prilikom pozivamo Vas da postanete promjena koju želite vidjeti na cestama, navedeno je u saopćenju Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia