online slots game malaysia
Vijesti

U Ilijašu zabilježene visoke koncentracije sumpordioksida

Na mjernoj stanici Ilijaš tokom dana se povremeno bilježe visoke koncentracije sumpordioksida (S02) u zraku. Uz prisustvo  zagađujućih PM10 čestica, čiji se rast također bilježi na području ove općine, koncentracije ovih polutanata mogu uzrokovati zdravstvene probleme osjetljivim kategorijama stanovništva, a prije svega osobama sa hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima. Zdravstvena preporuka je da izbjegavaju fizičke aktivnosti kao i boravak na otvorenom.

Povećane koncentracije S02 u Ilijašu su posljedica “daljinskog transporta” ovog polutanta iz pravca sjevera, te se kao uzrok smatra emisija iz dimnjaka Termoelektrane Kakanj.

Usljed niskih temperatura i pojačane upotrebe čvrstih energenata za zagrijavanje u domaćinstvima na području ove općine bilježe se i povišene vrijednosti PM 10.Na ostalim mjerim mjestima u Kantonu se također povremeno bilježe povišene vrijednosti PM 10.

Bitnije poboljšanje kvaliteta zraka se očekuje od nedjelje na području cijelog kantona, usljed prognozirane promjene vremenskih uslova.

Foto: Press/ Vlada KS

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia